Day: July 27, 2017

Helen of Troy Antonio Canova (Possagno 1757 – Venice 1822)

Helen of Troy Antonio Canova (Possagno 1757 – Venice 1822)  

Odysea-Odisea-Odiseu-Ulisi, me plis apo qeleshe…

Odysea-Odisea-Odiseu-Ulisi, me plis apo qeleshe… nga libri “Erzählungen aus den alten Welt für die Jugend”, vepra 1, nga Karl Friedrich Becker (1777-1806).    

Qyteti shqiptar i ”Ulpianës” një vendbanim i hershëm ilir,mbi 2000 vjeçar.

Ulpiana një qytet shqiptar një vendbanim i hershëm mbi 2000 vjeçar,që në shekullin e I-rë para erës sonë, Strabo e përmend këtë qytet Ulpianën duke e quajtur “Qyteti i vjetër”. Ulpiana gjatë shekullit të 3-të dhe të 4-t ka arritur…

Shkrimi më i vjetër i shqipes, ja ç’shkruhej më 1210

Nga Arkivat e Vatikanit shkrimi më i hershëm se “Meshari” i Buzukut/ I gjithë dorëshkrimi është autograf, i shkruar nga një dorë. Ndërsa në fund fare, në f. 208, autori është firmosur vetë me emrin e tij: Teodor Shkodrani. Është…

“Shqiptarët i përkasin popujve më të vjetër se vet historia”

Maurico Druon, sekretar i Akademisë frënge: “Shqiptarët i përkasin popujve më tëvjetër se vet historia. dhe gjyshërit e shqiptarëve merrnin pjesë në luftën e Trojes, të udhehequr nga Akili (në njërën anë) dhe Hektori (në anën tjetër)” Nikolla Jorga: “Populli shqiptar…

Dodona, frymëmarrja që nuk u shua kurrë

Shënime të kronikave tepër të lashta, mbledhur në shekullin XIX, e datojnë themelimin e Dodonës në mijëvjeçarin e tretë p.e.s.Gjurmë paleolitike gjenden sot 15 km në verilindje të saj në fshatin Kastricë (muret rrethorë të të cilit kapin afro 300…

Qyteti i dytë më i bukur në Botë-Qyteti Beratit,sipas agjencisë japoneze JATA

Agjencia japoneze për turizmin “JATA” ka publikuar listën e qyteteve më të bukur në botë ku në vendin e dytë është edhe qyteti i Beratit.“Mangalemi, qyteti i vjetër i Beratit, shtrihet në brigjet e Osumit dhe është pjesë e trashëgimisë…

Shqipëria vendi turistik me çmimet më të lira në botë

Forbes: Kjo pjesë e harruar e Evropës ka plazhe të mrekullueshme dhe me një buxhet të vogël mund t’i vizitosh dhe t’i shijosh. Me pak para mund të shijoni ujërat e MesdheutRevista amerikane “Forbes” e ka renditur Shqipërinë si destinacionin…