Day: October 19, 2018

A do ta ketë Ushtrinë Kosova pa ndryshime kushtetuese?

Aleanca e NATO-s ka dhënë shenja se ka hequr dorë nga kërkesa këmbëngulëse që për çfarëdo ndryshimi të mandatit të Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK) janë të domosdoshme ndryshimet kushtetuese. Shenjat e tilla dalin nga ndryshimi i fjalorit të…

Ja sesi është sajuar historia e Greqisë parahelene,shqiptarët më të lashtë se grekët në Ballkan.

Mathieu Aref, studiuesi i njohur francez, rrëfehet për “Shqip” pas botimit të librit të tij, “Shqipëria, odiseja e pabesueshme e një populli para-helen”, (“para-helen” = shpjegim: Që lidhet me Greqinë e lashtë ose me grekët e vjetër, që është karakteristikë…

Amerika mbështet ushtrinë e Kosovës në mes të Beogradit

Zëvendësndihmësi i Sekretarit të Shtetit, Matthew Palmer, një ditë pas votimit të tri projektligjeve për formimin e ushtrisë së Republikës së Kosovës, ka shprehur hapur në Beograd mbështetjen e Shteteve të Bashkuara të Amerikës për formimin e ushtrisë së Kosovës….

Pas votimit në Kuvend për FSK-në, vjen reagimi i NATO-së

NATO thotë do të ishte mirë që çdo gjë në lidhje me FSK-në të konsultohet me ta dhe të gjitha komunitetet Pas asaj që ka ndodhur sot në Kuvendin e Kosovës, ku është hapur rruga për Ushtrinë e Kosovës, ka…

Babë Dudë Karbunara, miti i dashurisë ndaj atdheut dhe gjuhës shqipe

Të gjithë e njohim si emër, madje e kemi shumë të dëgjuar nga emrat e rrugëve, shkollave, por flitet shumë pak për veprimtarinë e tij dhe arsyen se si arriti deri aty sa sot të jetë një figurë kaq e…

Rasti kurioz i murgut të Voskopojës që shkruajti shqip qysh më 1731

Diskutimi për fillesat e nacionalizmit shqiptar po tërheq gjithnjë e më shumë vëmendjen e studiuesve të shkencave humane. Pashallëku i Janinës që mori thuajse formën e një shteti të pavarur, reformat e Tanzimatit dhe Lidhja Shqiptare e Prizrenit citohen shpesh…

Nata e fundit e jetës e Naim Bej Frashërit Nga Mit’hat Frashëri

O shqipëtarë, në doni të nderoni kujtimin e këtij njeriu të math që po e qan sot e tërë Shqipërija, mbani mënt fjalët e tij: Jeni të mirë, vetijpastrë, doni mëmëdhenë dhe gjuhënë tuaj! Akoma s’ish zbardhëlluarë kur u hap…

Milan Shuflai, një zemër kroate që rrahu për Shqipërinë

Zylyftar Hoxha Vepra dhe kontributi  i albanologut të shquar kroat Milan Shuflai njihet mirë nga rrethet shkencore, letrare dhe historike shqiptare. Para disa vjetësh, ish-Presidenti i Republikës  Alfred Moisiu, duke shfrytëzuar sesionin shkencor “Shuflai dhe Shqiptarët’” të organizuar nga Akademia…

NGULITJET E LASHTA TË DARDANËVE TË MIRËFILLTË DUHEN KËRKUAR NË AFËRSI TË PELLGUT TË SHKUPIT

Përpjekjet për të ngushtuar territorin e banuar nga ilirët i takojnë këtyre viteve të fundit, ato bëhen nga disa studiues jugosllavë, të cilët pa qenë nevoja çështjen ilire dhe etnogjenezën e shqiptarëve po ë politizojnë dhe në mënyrë të sforcuar…