Raporti i NATO-se: Mission accompli, në ruajtjen e paqes dhe integritetit territorial të Kosovës (10,910 km2) kufijt e njohur ndërkombëtarisht

Bruksel, NATO, 15 mars -Alenca Veritalantike me seli ne Bruksel ka publikuar raportin me te ri mbi misionin dhe rolin e NATO-s ne venien e paqes dhe stabilitetit ne vatrat e nxehta dhe vendet pos konflikioze siu amse preventive, ku hapsire te konsiderueshme zen edhe prania e trupave nderkombëtare ne Rapubliken e Kosovës, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Ky raport gjurmon historinë e NATO-s në vitin 2018 – atë të një Aleance moderne që i përgjigjet kërcënimeve të sotme të sigurisë, përshtatet me sfidat e reja dhe investon në të ardhmen. Ajo paraqet aktivitetet dhe arritjet e NATO-s në 2018, duke përfshirë:

• Samiti i Brukselit, ku morëm më shumë se 100 vendime për të forcuar qëndrimin tonë të parandalimit dhe të mbrojtjes dhe për të siguruar që jemi të përgatitur për të mbrojtur të gjithë aleatët dhe të aftë për ta bërë këtë;

• Trident Juncture 2018, stërvitja më e madhe e NATO-s në një gjeneratë, duke sjellë së bashku 50.000 trupa nga të gjitha 29 vendet e NATO-s, plus Finlanda dhe Suedia;

• Nisjen e një misioni të ri trajnimi në Irak për të ndihmuar Irakun të parandalojë një ringjallje të ISIL dhe grupeve të tjera terroriste;

• Ushtrimi i reagimit ndaj katastrofës në Serbi 2018, i cili mblodhi rreth 2000 pjesëmarrës nga gati 40 vende në Serbi.

• Lëvizja e më shumë se 4,000 njerëzve në selinë e re, më moderne dhe ekologjikisht miqësore.

NATO garantuese e stabilitetit dhe integritetit të Kosovës!

Ky edicion i raportit vjetor jo vetëm që merr përmbledhjen e dymbëdhjetë muajve të kaluar por gjithashtu përmban një seri seksionesh të posaçme kushtuar 70 vjetorit të NATO-s, i cili do t’i lejojë lexuesit të marrë një vështrim retrospektiv në disa nga arritjet e Aleanca që nga themelimi i saj në vitin 1949, midis të cilave nismat e kontrollit të armëve të nisura në vitet 1980 dhe 1990, reagimi kolektiv ndaj sulmeve të 11 shtatorit ndaj Shteteve të Bashkuara ose politikës së dyerve të hapura, ish-kundërshtarë për t’u bashkuar me radhët e aleatëve.

Raporti vjetor përfshin informacion të detajuar mbi shpenzimet e vlerësuara të mbrojtjes të 29 vendeve anëtare të NATO-s për 2018.

Forca për Kosovën

Udhëhequr nga NATO, misioni i Forcës së Kosovës është të ndihmojë në ruajtjen e një mjedisi të sigurt dhe të sigurt në Kosovë, në përputhje me mandatin e përcaktuar në Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Për të përmbushur këtë mision, NATO bashkëpunon me Kombet e Bashkuara, Bashkimin Evropian dhe aktorë të tjerë ndërkombëtarë, sipas rastit, dhe i ndihmon ata që të promovojnë krijimin e një Kosove të qëndrueshme dhe paqësore. KFOR mbështet ngritjen e strukturave profesionale, demokratike dhe shumetnike të sigurisë në Kosovë.

KFOR-i është themeluar si një forcë për zbatimin e paqes sipas Kreut VII të Kartës së Kombeve të Bashkuara. KFOR fillimisht përbëhej nga rreth 50,000 burra dhe gra, të vënë në dispozicion nga NATO, vendet partnere dhe jo anëtare, nën komandën dhe kontrollin e unifikuar. Me kalimin e kohës, kur kushtet e sigurisë janë përmirësuar, KFOR-i ka zvogëluar dhe bëhet më fleksibël.

Femrat ne NATO

Në vitin 2018, gratë përbënin 27% të stafit të NATO-s si tërësi (krahasuar me 26% në 2017). Ata përfaqësonin 40% e agjentëve të Sekretariatit Ndërkombëtar janë zënë 25% të pozitave të larta niveau7, një rritje të lehtë në krahasim me 2017 (39% të stafit të femrave dhe 20% e grave në pozita të larta). Që nga nisja e programit mbi gjininë dhe diversitetin në vitin 2002, numri i grave në pozita të larta është në rritje.

E pyetur nga agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” rreth dialogut ne Bruksel mes pales serbe dhe kosovare, zyrtare te NATO-s jane pergjigjur se “NATO mbështet procesin e normalizimit midis Prishtinës dhe Beogradit, dhe është e rëndësishme që kjo të vazhdojë. Kjo është kritike për paqen dhe sigurinë rajonale. Nuk do të ketë shanse të vërteta për një të ardhme më të mirë në Ballkan, as për serbët as shqiptarët, pa respekt të plotë për të drejtat e njeriut dhe për të drejtat e të gjitha komuniteteve.” (“NATO supports the normalisation process between Pristina and Belgrade, and it is important that this continues. This is critical for regional peace and security. There will be no real prospects for a better future in the Balkans, neither for Serbs nor Albanians, without full respect for human rights and for the rights of all communities“)

Due folur pe rrolin e NATO-s ne Kosovë sipas zyrtareve te Alences Veritalantike “KFOR do të marrë të gjitha masat e nevojshme për të mbajtur një mjedis të sigurtë dhe të sigurtë në Kosovë në çdo kohë, në përputhje me mandatin e saj të Kombeve të Bashkuara. E ardhmja e gjithë rajonit të Ballkanit Perëndimor qëndron në familjen euroatlantike. ”

Aleanca Veriatlantike gjithnje eshte deklaruar duke rikonfirmuar misionin e qarte te saj ne rajon, duke qene garance e paqes dhe integrititit territoprial të Kosovës.

casscsaa