Day: April 19, 2019

Përvjetori i dritës që nuk do të shuhet kurrë!Për ty, miku im Sali Çekaj!

  Edhe sot e kujtoj bisedën tonë të fundit, përmes telefonit, ku veç tjerave më the: Nuk mund të vij në Tiranë dhe askund tjetër- para dy ditësh na e vranë Agimin e unë nuk largohem nga këtu pa ja…

HIMARIOTËT E ITALISË MBETËN SHQIPTARË,NDERSA HIMARIOTËT E SHQIPËRISË U BËNË GREKË.

Dokumentari i fundit i gazetarit Marin Mema sjellë një realitet të hidhur,ky dokumentar tregon sesi himariotët që emigruan pas vdekjes së Skënderbeut për në Itali ruajtën kujtesën dhe rrënjët e tyre deri sot, ndersa kushërinjtë e tyre që mbetet në…

NE VITIN 1877 – 1878 – SERBIA MASAKRROI MBI 70.000 SHQIPTARË DHE DOGJI 600 FSHATRA SHQIPTARE

Dëbimi masiv i shqiptarëve nga Sanxhaku i Nishit dhe rajoni i Toplicës  nga Serbia, përmes dhunës dhe terrorit të organizuar shtetëror, ushtroi gjenocid dhe spastrim etnik mbi 700 vendbanime dhe mbi 300.000 shqiptarë, të cilët asokohe jetonin në trojet e…

MUHAXHERET E SANGJAKUT TE NISHIT,DO TA PADISIN SERBINË NË GJYKATËN NDËRKOMBËTARE NË HAGË PER GJENOCID…

Do ta padisin Serbinë në Gjykatën Ndërkombëtare në Hagë Shqiptarët muhaxhir të Sanxhakut të Nishit e që janë në Turqi, Shqipëri, Maqedoni, Malin e Zi, Serbi, Kosovë e shtete të tjera duan që të shkojnë në vizitë në 765 vendbanimet…

ELBASANI KA DIÇKA TË NGJASHME ME ROMËN, PARISIN, ODESËN…

 Për t’u përshëndetur janë disa iniciativa private të gjetjes dhe ruajtjes së vlerave të castrumit të Elbasanit. Këtyre projekteve i shtohen investimet për mozaikun dhe bazilikën në qendër të qytetit. Qëllimi është ngritja e një parku historik, në të cilin…

AT’ SHTJEFËN GJEÇOVI, THEMELUESI I ARKEOLOGJISË SHQIPTARE

NGA – LIDA FABIAN MIRAJ Fretnit Françeskanё kanё qenё dhe janё dhe sot e gjithё ditёn shumë tё respektuar pёr qёndrimet e tyre tё drejta jo vetёm pёr “Fe e pёr Atdhe”, por edhe pёr erudicion nё tё gjitha fushat…

EKIPIN FUTBOLISTIK INTER, E KA THEMELUAR SHQIPTARI NGA ÇAMËRIA!

Skuadra e futbollit të Interit të Milanos u themelua në 9 mars 1908 me emrin Internacionale Milano. Giovanni Paramithiotti ishte Presidenti i klubit nga marsi 1908-1909. Por kush është Giovanni Paramithiotti? Ai lindi në Venecia dhe nuk ka shumë të…

ZBULOHEN DOKUMENTET SEKRETE TË ALBANOLOGUT ITALIAN MBI SHQIPËRINË

Nga Alba Çobaj Albanologu Antonio Baldaçi (Antonio Baldacci, 1867- 1950), botanist dhe gjeograf, i pasionuar pas studimeve etnografike, politike dhe socio-ekonomike, është një nga kontribuuesit më të mëdhenj në shkencën shqiptare, si edhe një nga personalitetet më të rëndësishme në…

ME 14 NËNTOR 565 LINDI ANËTARI I DYTË I DINASTISË JUSTINIANE,JUSTINIANI I PARE!

  Justiniani (lat.: Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus, gr.: Ιουστινιανός;) zakonisht i njohur si Justiniani I, apo (në Kishën Ortodokse) Shën Justiniani i Madh, lindi në Tauresium, të Ilirisë rreth viteve 482/483 dhe vdiq me 13 nëntor apo 14 nëntor, 565 në Kostandinopojë. Ishte perandor…

COPËZAT E “BIBLËS SHQIPTARE” TË PËRJETSHME NË MEMORIEN E NJERËZIMIT

Kodikët e Beratit janë e para trashëgimi shqiptare e këtij lloji që çertifikohen si pasuri e kujtesës së botës në regjistrin që përmban 120 pasuri botërore si koleksione arkivash e bibliotekash. Drejtori i Drejtorisë së përgjithshme të Arkivave Nga-Belina Budini…

Page 1 of 2