Day: May 12, 2019

Agata dhe Donika Çetta, vajzat e Tates dhe arkivës së gjallë të folklorit shqiptar

Arbër Selmani Një arkivë e gjallë e folklorit shqiptar, i cili me dashurinë më të madhe e transmetonte këtë folklor në formë të përrallave, çdo natë para gjumit. Donika Çetta kësisoj e përshkruan babain e saj, Anton Çettën. Ne të…

“Nuk jemi turq, mos na shkëmbeni!”/Letra historike e çamëve myslimanë të Filatit, Gumenicës dhe Margaritit drejtuar Lidhjes së Kombeve (1924)

Në faqen n°238 të dokumentit të “Société des Nations – Journal Officiel”, botuar në shkurt të 1925, gjejmë një letër të veçantë të çamëve myslimanë drejtuar asokohe Komisionit Miks të Lidhjes së Kombëve, të cilën, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat…

Debatoi me kamarierin shqiptar, pasanikja ndryshon mendje pas gjestit të pabesueshëm që bëri ai

Armando Markaj, kamarieri që bëri gjestin e pabesueshëm. Shqiptari bën gjestin human, duke i kthyer një çek prej gjysmë milioni dollarësh një gruaje që e harroi në restorantin ku ai punonte! HARLEM, Manhattan Një ngjarje e rrallë ka ndodhur në…

Ambasadori SHBA-ve në Beograd vazhdon luftë me kriminelët serbë

Ambasadori amerikan në Serbi, Kyle Scott ka reaguar në Twitter ndaj Serbisë pasi një gjeneral serb që ka vrarë civil dhe fëmijë të udhëheqë turmën në Nish në “Ditën e Fitores mbi Fashizmin” siç e quajnë serbët 9 majin. “Është…

ULPIANA VENDBANIM MBI 2000 VJEQAR!

Ulpiana një qytet shqiptar një vendbanim i hershëm mbi 2000 vjeçar, që në shekullin e I-rë para erës sonë, Strabo e përmend këtë qytet Ulpianën duke e quajtur “qyteti i vjetër”. Ulpiana gjatë shekullit të 3-të dhe të 4-t ka…

KODIKU “VATIKEANUS GREAUS” U DORESHKRUA NË MANASTIRIN E SHËN ANDREAS, AFËR KRUJËS

Më 12 maj të vitit 1226, u doreshkrua në manastirin e Shën Andreas, afër Krujës, në atë kohë qendër e Principatës së Arbërit,Kodiku “Vatikeanus Greaus” me numrin 103, që ruhet në Arkivin Qendror të Shtetit, një monument i rëndësishëm i…