233 emrat e kriminelëve serbë që kryen masakrat në Kosovë

Në tetor 1999 në fshatin Sankoc të Drenicës, gjatë pastrimit të terrenit nga njësiti i TMK-së, të Batalionit I-rë “Ymer Alushani“ të Brigadës 121 “Kumanova”, në njërën nga ish-bazat e shtabit komandues të bandave kriminale serbe, është gjetur një listë me emra të formacioneve ushtarake që vepronin në Drenicë…

Në këtë listë gjeni emrat e ushtarakëve apo personave të armatosura për të cilët ka shënime që kanë marrë pjesë në kryerjen e krimeve të rënda si masakrimi, pushkatimi, therje të popullsisë civile dhe dhunimin e femrave, transmeton Gazeta NewBorn.

Lista është ndërtuar sipas rasteve shumica e të cilave është shqyrtuar nga hetuesia ndërkombëtare dhe hetuesi i OKB-së për krime të luftës, Dennis Milner i cili thotë se “…Puna e ekipit të tij do të vazhdojë të fokusohet thuaja tërësisht në rangun e lartë të regjimit të të kryeakuzuarit për krime lufte, kryetarit jugosllavë Sllobodan Millosheviq”.

Sido që të jetë ndriçimi i të gjitha rasteve ende nuk është bërë, por vetëm i rasteve me rëndësi apo të nivelit të lartë të efektit ndërkombëtar. Për këtë është e udhës edhe mbledhja e të dhënave nga vetë të prekurit nga kriminelët, sidomos femrat të cilat për shkaqe të ndryshme nuk i kanë paraqitur rastet personale e që do të duhej t’i paraqesin pranë shoqatave që përkujdesen për këto raste. Organizata të tilla ka anë e mbanë Kosovës.

 

Rasti Reçaku

Sipas dëshmitarëve që mbijetuan krimin, në vrasjen e bashkëfshatarëve të tyre (përveç njësive militare dhe paramilitare serbe) morën pjesë edhe serbët lokalë, që punonin në postë, në kuvendin komunal të Shtimes etj.
Më 10 qershor 2005 Lëvizja KAN tani Lëvizja “Vetëvendosje“, së bashku me familjarët e Reçakut, përmes një çarçafi (të vendosur përpara selisë së UNMIK-ut) kanë publikuar disa emra të kriminelëve serbë që morën pjesë në masakrën e Reçakut.

Në këtë çarçaf ishin skalitur emrat e këtyre kriminelëve: Bizhidar Markoviç, Çedomir Aksiç, Zhivorad Stojçetoviç, Bogdan Nojiç, Jovica Stojkoviç, Momir Ristiç, Zvonko Ristiç, Ljubomir Nojiç, Nenad Marinkoviç, Pavle Marinkoviç, Zoran Nedelkoviç, Sllavisha Marinkoviç, Vojisllav Janiçijeviç, Milivoje Çanoviç, Jovica Jovanoviç, Stojan Aksiç, Millorad Kostiç, Dragisha Kostiç, Dragan Tasiç.

Rasti Gjakova

Më 7 maj 2005 Lëvizja “KAN” tani “Vetëvendosje“, së bashku me organizatën “Thirrjet e Nënave”nga Gjakova, në ndërtesat afër UNMIK-ut dhe institucioneve të Kosovës, kanë vendosur një çarçaf me dimensione 20m x 4m, në të cilin kanë skalitur 35 emra të kriminelëve serbë që akuzohen nga familjarët e viktimave si përgjegjës për vrasjen e 750 shqiptarëve dhe rrëmbimin e 680 të tjerëve nga komuna e Gjakovës.

Stanojeviç Momçilo, Çamoviç Sreten, Stanojeviç Milan, Çoliç Rade, Slavkoviç Milan, Stanojeviç Sava, Kovaç Slobodan, Stojanoviç Sava, Dekiç Milan, Dekiç Momçilo, Raçiç Dragan, Mirkoviç Vuk, Vujoviç Vaso, Vujoviç Nikotin, Ragiç Darko, Simiç Bozhidar, Stefiç Nikola, Stefiç Bojan, Obradoviç Ljubisha, Pantoviç Radovan, Pantoviç Miliç, Jovanoviç Aca, Bozhoviç Çedomir, Jovanoviç Sava, Ristiç Predrag, Jovanoviç Goran, Shqepanoviç Millosh, Krstiç Srgjan, Dikiç Milan, Dikiç Momçilo, Dimiç Zvezdan, Jovanoviç Sinisha, Rajkoviç Gojko, Drashkoviç Laza, Lazareviç Doka

Rasti Krusha e Vogël

Dihen të dhënat për 56 kriminelë serbë lokalë hetimet ende nuk janë bërë.

Rasti Familja Imeraj

Në një raport të KMDLNJ-së me seli në Prishtinë, të lëshuar më 6 prill 2000 thuhet: Në Skenderaj janë identifikuar emrat e të gjithë kriminelëve që më 26/27 mars 1999 në Padalishtë masakruan 19 anëtarë të familjes Imeraj (në mesin e të cilëve 11 femra dhe 5 fëmijë të moshës 2 – 16 vjeçare).

Predrag Belosheviq (Pjesëmarrës i luftërave në Kroaci dhe Bosnjë – Hercegovinë); Grujica Belojeviq (vëllai i Lubisha Belojeviq), Lubisha Belojeviq, Zharko Belosheviq, Zhika Belosheviq, Malisha Tijaniq (vëllai i Çeda Tijaniq), Çeda Tijaniq, Goran Tijaniq, Dejan Tijaniq, Vedran Tijaniq, Obrad Tijaniq, Zhivan Vuçiq, Mirolub Vuçiq, Dushan Vuçiq, Rade Ivanosheviq (vëllai i Milisav Ivanosheviq), Milisav Ivanosheviq, Igor Shapiq, Gradibor Radunoviq, Ivan Gajin, Zoran Shlaniq.

Të gjithë nga fshati Cërkolez; Dushan Shapiq e Zharko Shapiq nga Belica; Dragan Cvetkoviq nga Uça dhe Sllobodan Petkoviq nga Zhakova.

Rasti Izbicë
Sipas raportit të KMDLNJ-së (6 prill 2000) në ekzekutimin e 147 shqiptarëve në Izbicë janë përfshirë edhe serbët lokalë të fshatrave të Drenicës dhe të Burimit (ish-Istogut).

Në këtë masakër mizore kanë marrë pjesë: 42 pjesëtarë të familjeve Tomasheviq nga Syrigana, e këta janë: Mihajlo Tomasheviq, Veselin Tomasheviq, Sllavko Tomasheviq, Vujadin Tomasheviq, Nenad Tomasheviq, Stojadin Tomasheviq, Igor Tomasheviq, Miloje Tomasheviq, Vladan Tomasheviq, Radoslav Tomasheviq, Vasilije Tomasheviq, Milosh Tomasheviq, Radivoje Tomasheviq, Preda Tomasheviq, Srgjan Tomasheviq, Millorad Tomasheviq, Mileta Tomasheviq, Radenko Tomasheviq, Mile Tomasheviq, Stojadin Tomasheviq, Milenko Tomasheviq, Milan Tomasheviq, Dragoljub Tomasheviq, Gjoko Tomasheviq, Boshko Tomasheviq, Zhivorad Tomasheviq, Zhivojin Tomasheviq, Najdan Tomasheviq, Nebojsha Tomasheviq, Nenad Tomasheviq, Branillav Tomasheviq, Ratko Tomasheviq, Filip Tomasheviq, Dejan Tomasheviq, Gordan Tomasheviq, Predrag Tomasheviq, Despot Tomasheviq, Tadisha Tomasheviq, Sinisha Tomasheviq, Tomisllav Tomasheviq, Zoran Tomasheviq e Goran Tomasheviq, Branisllav Kragoviq, Ratko Kragoviq i biri / po nga Syrigana, Marko Ristiq, Marko Damjanoviq, Dragoljub Rajkoviq, Jovica Rajkoviq, Rade Kovaçeviq / Zec, Dika Kovaçeviq, Ognjan Kovaçeviq, Gjorgje Mojsiq, Radosav Kovaçeviq / Cule, Mile Jokiq, Nebojsha Kovaçeviq, Sinisha Jokiq, Svetozar Ristiq, Zoran Kovaçeviq / Princ, të gjithë nga Banja; Momir Milentijeviq, Zoran Jovanoviq, Milutin Arisiq, Milan Todoroviq, Dejan Spasiq, Nebojsha Nikçiq, Miodrag Komatina, Niqifor Kovaçeviq Dragan Dimitrieviq, Vukmiq Lazareviq / nga Runiku, Todor Deverxhiq, Rade Deverxhiq, Dragisha Deverxhiq, Milan Shteviq, Dragomir Shteviq, Miliq Petroviq e Ognjan Petroviq, nga Radisheva, Nenad Shmigiq, Radoje Shmigiq, Cvetko Shmigiq, Dragan Shmigiq e Gollub Shmigiq nga Leçina. Dadosha Iliq Zhivoin Iliq dhe Momçillo Radovanoviq / nga Kuçica. Zhivko Jokoviq e Radosllav Kandiq nga Kotorri, si dhe Radivoje Rasha / Kalenoviq me të bijtë Dejan Rasha dhe Dushan Rasha, Zvonko Jovanoviq, Zoran Jovanoviq, Bllagoje çolakoviq, Nenad çolakoviq, Radosh Lajoviq, Ilija Trajkoviq, Rajko Rajçiq, Vllado Bakraçeviq, Lubisha Iliq, Momo Peleviq, Sllagjan (polic i Komunikacionit), Sadudin Rexhepagiq (boshnjak) / të gjitha nga Skenderaj.

Goran Shapiq, Rade Shapiq dheDushan Shapiq, që të tre nga Belica e Burimit (ish-Istogut).

Këtë listë me emra të barbarëve serbë e kanë në duar UNMIK-u dhe institucionet e Kosovës.

Rasti Formacionet Drenicë

Në tetor 1999 në fshatin Sankoc të Drenicës, gjatë pastrimit të terrenit nga njësiti i TMK-së, të Batalionit I-rë “Ymer Alushani“ të Brigadës 121 “Kumanova”, në njërën nga ish-bazat e shtabit komandues të bandave kriminale serbe, është gjetur një listë me emra të formacioneve ushtarake që vepronin në Drenicë. Aty janë gjetur edhe numra të telefonave dhe fotografi të ndryshme si dhe ditarë që këta kriminelë kanë mbajtur gjatë luftës në Kosovë.

Lista e emrave të barbarëve serbë, është: Llazareviq Dragisha, nëntoger, Gjorgjeviq Sinisha, rreshter, Blanusha Mile, rreshter i vjetër, Korçag Goran, rreshter i klasit të parë, Millanoviq Predrag, Radulloviq Nebojsha, Simiq Goran, Kostiq Sasha, Daniq Sllobodan, Gjorgjeviq Zoran, Shabiq Zvonko, Qausheviq Nenad, Jovanoviq Dragi, Momqilloviq Miroslav, Ivanoviq Milivoje, Dejanoviq Verolub, Janjusheviq Zhivorad, Nedelkoviq Bratisllav, Petkoviq Bogolub, Gjoriq Sllavolub, Vaniq Rasha, Dimiq Dushan, Bajrami Igor, Aliq Zoran, Branko Jançiq

Rasti Sllatinë

Pas përfundimit të luftës në Kosovë, në garazhin e shtëpisë së Rrahim Imerit në fshatin Sllatinë të Fushë-Kosovës është gjetur një listë me emra të pjesëtarëve të forcave ushtarake e policore serbe që morën pjesë në vrasjen e shqiptarëve në Sllatinë dhe në plaçkitjen e djegien e shtëpive të shqiptarëve në këtë fshatë.

Zoran Vukdragoviq – toger, Lubisha Simiq – rreshteri, Zoran Ristovski, Dushan Jevriq, Zoran Joviq, Mladen Peshiq, ilosh Mihajloviq, Marko Zhivoinoviq, Slavisha Gjorgjeviq, Miodrag Pejatoviq, Dejan Mikiq, Igor Gurkoviq, Ivan Stanojeviq, Zoran Mimiq, Radoje Bulatoviq, Mile Rangjeloviq, Cvetko Boshkiq, Radoslav Ristia, Slobodan Gjurgjeviq, Darko Miloviq, Dragisha Ivanoviq, Ivan Steviq, Vladeta Stojanoviq, Sasha Aksiq, Nenad Jovanoviq, Nenad Zhivkoviq, Dejan Slaviq
Krimineli Dejan Saviq mësohet se ishte pjesëmarrës edhe në masakrat ndaj civilëve shqiptarë në Opojë

Rasti Qyshk, Pavlan dhe Zahaq

Më 14 maj 1999 në fshatin Qyshk (2-3 km afër Pejës) u vranë e u masakruan barbarisht 42 meshkuj, gjatë një sulmi të furishëm nga forcat e kombinuara elite militare e paramilitare serbe.

Në mëngjesin e së njëjtës ditë, forcat serbe kishin sulmuar edhe dy fshatra të tjerë fqinje, Pavlanin dhe Zahaqin, dhe pasi kishin dëbuar nga shtëpitë e tyre gratë, fëmijët dhe pleqtë, kishin vrarë mizorisht edhe 35 shqiptarë të pafajshëm.

Formacioni “Frenki”, një njësit komando i emëruar sipas udhëheqësit të tij Franko Simatoviq – “Frenki”, e cila ka qenë pjesë e forcave speciale të sigurimit shtetëror të Serbisë, të njohur edhe si “Crvene beretke” (Beretat e kuqe).

“Operativna Grupa” ose “OPG” (grupi operativ), një njësit elitë i policisë serbe, pjesëtarët e të cilit me krenari kanë quajtur veten “Magla” (mjegulla), sepse pas aksioneve të ndërmarra ata nuk kanë lënë ndonjë gjurmë. “OPG-ja” mësohet të ketë marrë urdhrat nga gjeneralë të lartë në Ministrinë e Punëve të Brendshme të Serbisë. Bazuar në dëshmitë e disa burimeve serbe, pjesëtarët e OPG-s kanë marrë pjesë edhe në disa masakra tjera famëkeqe në Kosovë, në Abri të Ulët, në Reçak, në Pavlan, në Zahaç (flitet për personin Ranko Jovica, Vlado Mijo Vujo [citim i duhur]) etj.

Njësiti snajperist i Armatës së Tretë “Jugosllave”, grup që theksohet të ketë qenë nën komandën e drejtpërdrejtë të kryegjeneralit të Armatës së Tretë serbe.

Grupet paramilitare të ashtuquajtur “Munja” (vetëtima). “Munja”, në një raport të organizatës “Human Rights Watch-it” (HRW), përshkruhen se “ka qenë një mishërim i çuditshëm i policëve, kriminelëve dhe të vetëquajturve patriotë, (plotësisht nën kontrollin e armatës dhe policisë), të cilët nga serbët ishin konsideruar si legjendarë, për përleshjet e tyre që kishin zhvilluar me Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës dhe për sulmet e pamëshirshme mbi civilët shqiptarë”.

Rasti Kishnicë

Në nëntor 1999, në fshatin Kishnicë (afër Prishtinës), në shtëpinë e Sabit Krasniqit, u gjet një listë me 20 emra barbarësh serbë. Ata kishin vendosur shtabin operativ paramilitarë dhe nga shumë burime dëshmohet se nga kjo bazë shkonin e bënin krime ndaj popullatës civile shqiptare nëpër shumë pjesë të Kosovës. Bazuar në listën me emra e mbiemra dhe në adresat e tyre, rezulton se këta barbarë janë nga Kosova me përjashtim të njërit që ishte nga Kurshumlija. Një pjesë prej tyre, krime kanë kryer edhe në fshatin Kishnicë. Për këto krime kanë dëshmuar Musa Gashi dhe Bajram Gashi, që kanë shpëtuar nga thikat e këtyre kriminelëve.

Në listën e gjetur janë skalitur këta emra: Berisha Ruzhdi – Bekim, rom, Iliq Stalin – Velko, Paniq Pavli – Sinisha, Prelloc i Prishtinës, Cvejiq Lubisha – Lan, Hallaq i Madh – Lipjan, Vukadinoviq Jovan – Njegosh, Kurshumli, Andriq Mirko – Drashko, Prishtinë, Dikiq Branko – Nebojsha, Prilluzhë, Krastiq Rade – Svetisllav, Skullan i Lipjanit Selishnik Jelica – Tomisllav, Kishnicë, Sinisha Jovanoviq, Kishnicë, Jovan Karaxhiq, Kishnicë, Goran Trajkoviq, Kishnicë, Boban Trajkoviq, Kishnicë, Dejan Trajkoviq, Kishnicë, Predrag Gjorgjeviq, Kishnicë, Petar Saveliq, Kishnicë, Mile Bulajiq, KIshnicë, Gjorgje Bulajiq, KIshnicë, Zhivorad Mitiq – Zhiko, Kishnicë, Dragan Mitiq – Burdo, Kishnicë, Dragan Miliq, Kishnicë, Zoran Trajkoviq, Kishnicë, Mike Iliq, Graçanicë, Dushan Iliq, Graçanicë

Rasti Klinë

Më 12 Nëntor 1999, është gjetur edhe një listë me emra të kriminelëve serbë, që kanë vrarë, ekzekutuar e masakruar mizorisht qindra civilë Shqiptarë në komunë të Klinës. Në mesin e barbarëve figuron edhe një barbar shqipfolës. Dihet mirëfilli se në komunën e Klinës janë përfshirë më së shumti serbë lokalë në vrasjen e shqiptarëve.

Lista përmban këta emra: Danë Balaj, Zoran Dobriq, Zharko Stepiq, Vitomir Saviq, Millorad Stepiq, Gollub Stashiq, Dragomir Stashiq, Bado Bogiqeviq, Zaiq Vojo, Dobishleviq Sreta, Dançiq Vojo, Popi Zoran, Pavlloviq Dragan, Zhivkoviq Radosllav, Zhivkoviq Llazar, Vushtiq Radoje, Zariq Sreqko, Kiziq Gollub, Kiziq Gjoko, Dashiq Nevica, Krstiq Millan, Dobriq Dushan, Kiziq Radovan, Kiziq Ranko, Gollub Llazareviq, Borko Radojeviq

Rasti ”Toga e tmerrit”

Më 2 dhjetor 1999, janë gjetur disa dokumente në Samakovë, Viti, Goshicë, Kabash, Binçë, Kllokot, Zhiti etj., në të cilat dëshmohet se paramilitarët serbë, në këtë rajon kanë vepruar me emrin ”TOGA E TMERRIT”. Kjo togë është formuar më 19 maj 1999 dhe për një kohë të shkurtër ka vrarë e masakruar 22 civilë pleq, plaka, fëmijë, gra dhe burra që i zunë nëpër shtëpitë e tyre.

Emrat e kriminelëve janë: Miodrag Stanishiq, Sasha Jeriniq, Stanisllav Vukiq, Sasha Vujiq, Mirosllav Mihajlloviq – Mikica, Millovan Ivkoviq, Vidosllav Kojiq, Moma Vasoviq, Nenad Perzhiq, Branko Arizonoviq, Nebojsha Stanojoviq, Zoran Cvetkoviq, Sllavisha Maksimoviq, Dragisha Dinqiq, Novica Jakovleviq, Lubisha Arsiq, Sinisha Jovanoviq, Aleksander Jovanoviq, Srgjan Ristiq, Goran Arsiq, Nebojsha Stanishiq, Dragan Nojkiq, Canko Spasiq, Bogoso Krqmareviq, Millosh Mitroviq (komandant i togës)

Rasti Fushë Kosovë

Kriminel të angazhuar në pastrime etnike në hapësirën e Fushë Kosovës.

Sllavisha Andrijeviq- (njëri ndër organizatorët kryesorë për dëbimin me dhunë të shqiptarëve nga Fushë-Kosova)
Dragomir Popoviq, Boban Mitroviq, Dragan Dabizhleviq, Lazar Deniq, Radomir Dishiq, Radovan Petroviq, Dragan Mitroviq, Radojica Mitiq, Dragan Iliq, Aca Stankoviq, Zhika Begnellaviq, Mlladen Laziq, Sllavisha Grujiq, Sasha Mihajlloviq, Sava Drashkoviq, Miodrag Bangjur, Millan Milkoviq, Boban Grujiq, Sasha Maksimoviq, Nebojsha Stefanoviq, Vllastimir Jovanoviq, Dushan Zharkoviq, Dragan Zhekiq, Dobri Artinoviq, Stanko Milankoviq, Sllobodan Mitroviq, Dobrivoje Gjorgjeviq, Darko Milosheviq, Dragolub Lakaqeviq, Lubisha Veliqkoviq, Zharko Vasiq.

Vlerësohet, se gjatë luftës në Kosovë (1998-1999), forcat militare dhe paramilitare serbe kanë vrarë, ekzekutuar apo masakruar në forma më mizore, rreth 15 mijë shqiptarë, ku 90% prej tyre qenë civilë të pa armatosur.. Në këtë periudhë kohore janë përdhunuar afër 20 mijë femra shqiptare. Gjithashtu, mësohet për rrëmbimin e mbi 3 mijë shqiptarëve, ku pas luftës një pjesë e tyre u gjetën nëpër varrezat masive në Serbi, ndërsa akoma nuk dihet për fatin e 2087 të tjerëve. Sipas një përllogaritje, gjatë periudhës kohore mars 1998 – qershor 1999, njësitë kriminale dhe artileria e rendë serbe kanë shkatërruar dhe djegur pjesërisht ose tërësisht rreth 1.100 vendbanime Shqiptar, kanë plaçkitur, djegur e shkatërruar mbi 200.000 shtëpi, banesa, lokale afariste, punëtori zejtare, fabrika, shkolla, biblioteka, monumente kulturore-historike, objekte kulturore, shkencore, fetare etj.

Kush janë barbarët serbë që morën pjesë në

Masakrën e Reçakut

Sipas dëshmitarëve që mbijetuan krimin, në vrasjen e bashkfshatarëve të tyre (përveç njësive militare dhe paramilitare serbe) morën pjesë edhe serbët lokalë, që punonin në postë, në kuvendin komunal të Shtimes etj.

1.Bizhidar Markoviç
2.Çedomir Aksiç
3.Zhivorad Stojçetoviç
4.Bogdan Nojiç
5.Jovica Stojkoviç
6.Momir Ristiç
7.Zvonko Ristiç
8.Ljubomir Nojiç
9.Nenad Marinkoviç
10.Pavle Marinkoviç
11.Zoran Nedelkoviç
12.Sllavisha Marinkoviç
13.Vojisllav Janiçijeviç
14.Milivoje Çanoviç
15.Jovica Jovanoviç
16.Stojan Aksiç
17.Millorad Kostiç
18.Dragisha Kostiç
19.Dragan Tasiç

Kush janë 35 kriminelë serbë që morën pjesë në vrasjen e 750 shqiptarëve dhe rrëmbimin e 680 të tjerëve nga Gjakova

35 emra të kriminelëve serbë që akuzohen nga familjarët e viktimave si përgjegjës për vrasjen e 750 shqiptarëve dhe rrëmbimin e 680 të tjerëve nga komuna e Gjakovës.

Emrat e kriminelëve janë:

1.Stanojeviç Momçilo

2.Çamoviç Sreten

3.Stanojeviç Milan

 1. Çoliç Rade
 2. Slavkoviç Milan
 3. Stanojeviç Sava
 4. Kovaç Slobodan
 5. Stojanoviç Sava
 6. Dekiç Milan
 7. Dekiç Momçilo
 8. Raçiç Dragan
 9. Mirkoviç Vuk
 10. Vujoviç Vaso
 11. Vujoviç Nikotin
 12. Ragiç Darko
 13. Simiç Bozhidar
 14. Stefiç Nikola
 15. Stefiç Bojan
 16. Obradoviç Ljubisha
 17. Pantoviç Radovan
 18. Pantoviç Miliç
 19. Jovanoviç Aca
 20. Bozhoviç Çedomir
 21. Jovanoviç Sava
 22. Ristiç Predrag
 23. Jovanoviç Goran
 24. Shqepanoviç Millosh
 25. Krstiç Srgjan
 26. Dikiç Milan
 27. Dikiç Momçilo
 28. Dimiç Zvezdan
 29. Jovanoviç Sinisha
 30. Rajkoviç Gojko
 31. Drashkoviç Laza
  1. Marko Ristiq
  2. Marko Damjanoviq
  3. Dragoljub Rajkoviq
  4. Jovica Rajkoviq
  5. Rade Kovaçeviq – Zec
  6. Dika Kovaçeviq
  7. Ognjan Kovaçeviq
  8. Gjorgje Mojsiq
  9. Radosav Kovaçeviq – Cule
  10. Mile Jokiq
  11. Nebojsha Kovaçeviq
  12. Sinisha Jokiq
  13. Svetozar Ristiq
  14. Zoran Kovaçeviq – Princ , të gjithë nga Banja;
  15. Momir Milentijeviq
  16. Zoran Jovanoviq
  17. Milutin Arisiq,
  18. Milan Todoroviq
  19. Dejan Spasiq
  20. Nebojsha Nikçiq
  21. Miodrag Komatina
  22. Niqifor Kovaçeviq
  23. Dragan Dimitrieviq
  24. Vukmiq Lazareviq – nga Runiku
  25. Todor Deverxhiq
  26. Rade Deverxhiq
  27. Dragisha Deverxhiq
  28. Milan Shteviq
  29. Dragomir Shteviq
  30. Miliq Petroviq e
  31. Ognjan Petroviq,  nga Radisheva
  32. Nenad Shmigiq
  33. Radoje Shmigiq
  34. Cvetko Shmigiq
  35. Dragan Shmigiq e
  36. Gollub Shmigiq nga Leçina.
  37. Dadosha Iliq
  38. Zhivoin Iliq dhe
  39. Momçillo Radovanoviq – nga Kuçica.
  40. Zhivko Jokoviq e
  41. Radosllav Kandiq nga Kotorri, si dhe
  42. Radivoje Rasha – Kalenoviq  me të bijtë
  43. Dejan Rasha dhe
  44. Dushan Rasha
  45. Zvonko Jovanoviq
  46. Zoran Jovanoviq
  47. Bllagoje Çolakoviq
  48. Nenad Çolakoviq
  49. Radosh Lajoviq
  50. Ilija Trajkoviq
  51. Rajko Rajçiq
  52. Vllado Bakraçeviq
  53. Lubisha Iliq
  54. Momo Peleviq
  55. Sllagjan (polic i komunikacionit)
  56.  100.Sadudin Rexhepagiq (boshnjak) – të gjitha nga Skënderaj.
  57. Goran Shapiq,
  58. Rade Shapiq dhe
  59. Dushan Shapiq, që të tre nga Belica e Burimit (ish-Istogut).

   Lazareviç Doka

   Kush janë barbarët që masakruan 19 anëtarë të familjes

   Imeraj në fshatin Padalishtë

   Kriminelët që kanë ekzekutuar mizorisht familjen Imeraj, janë serbë të  ardhur nga disa fshatra të komunës së Burimit (ish-Istogut).

   Ata janë:

   -Predrag Belosheviq (Pjesëmarrës i luftrave në Kroaci dhe Bosnjë – Hercegovinë);

   vëllezërit Grujica e Lubisha Belojeviq,

   Zharko Belosheviq,

   Zhika Belosheviq,

   vëllezërit Malisha e Çeda Tijaniq,

   Goran Tijaniq,

   Dejan Tijaniq,

   Vedran Tijaniq,

   Obrad Tijaniq,

   Zhivan Vuçiq,

   Mirolub Vuçiq,

   Dushan Vuçiq,

   vëllezërit Rade e Milisav Ivanosheviq,

   Igor Shapiq,

   Gradibor Radunoviq,

   Ivan Gajin  dhe

   Zoran Shlaniq – të gjithë nga fshati Cërkolez;

   Dushan Shapiq e Zharko Shapiq nga Belica;

   Dragan Cvetkoviq nga Uça dhe

   Sllobodan Petkoviq nga Zhakova.

   Kush janë barbarët që morën pjesë në ekzektutimin e 147 shqiptarëve në Izbicë

   Sipas raportit të KMDLNJ-së (6 prill 2000) në ekzekutimin e 147 shqiptarëve në Izbicë janë përfshirë edhe serbët lokalë të fshtarave të Drenicës dhe të Burimit (ish-Istogut).

   Në këtë masakër mizore kanë marrë pjesë: 42 pjestarë të familjeve Tomasheviq nga Syrigana, e këta janë:

   1. Mihajlo Tomasheviq
   2. Veselin Tomasheviq
   3. Sllavko Tomasheviq
   4. Vujadin Tomasheviq
   5. Nenad Tomasheviq
   6. Stojadin Tomasheviq
   7. Igor Tomasheviq
   8. Miloje Tomasheviq
   9. Vladan Tomasheviq
   10. Radoslav Tomasheviq
   11. Vasilije Tomasheviq
   12. Milosh Tomasheviq
   13. Radivoje Tomasheviq
   14. Preda Tomasheviq
   15. Srgjan Tomasheviq
   16. Millorad Tomasheviq
   17. Mileta Tomasheviq
   18. Radenko Tomasheviq
   19. Mile Tomasheviq
   20. Stojadin Tomasheviq
   21. Milenko Tomasheviq
   22. Milan Tomasheviq
   1. Dragoljub Tomasheviq
   2. Gjoko Tomasheviq
   3. Boshko Tomasheviq
   4. Zhivorad Tomasheviq
   5. Zhivojin Tomasheviq
   6. Najdan Tomasheviq
   7. Nebojsha Tomasheviq
   8. Nenad Tomasheviq
   9. Branillav Tomasheviq
   10. Ratko Tomasheviq
   11. Filip Tomasheviq
   12. Dejan Tomasheviq
   13. Gordan Tomasheviq
   14. Predrag Tomasheviq
   15. Despot Tomasheviq
   16. Tadisha Tomasheviq
   17. Sinisha Tomasheviq
   18. Tomisllav Tomasheviq
   19. Zoran Tomasheviq e
   20. Goran Tomasheviq , Pastaj
   21. Branisllav Kragoviq
   22. Ratko Kragoviq i biri – po nga nga Syrigana.

           Pastaj,

 32. Kush janë bandat tjera kriminale serbe që kanë kryer

  krime në Drenicë?

  Në tetor 1999 në fshatin Sankoc të Drenicës, gjatë pastrimit të terenit nga njësiti i TMK-së, të Batalionit I-rë „Ymer Alushani“ të Brigadës 121 „Kumanova“, në njërën nga ish-bazat e shtabit komandues të bandave kriminale serbe, është gjetur një listë me emra të formacioneve ushtarake që vepronin në Drenicë. Aty janë gjetur edhe numra të telefonave dhe fotografi të ndryshme si dhe ditarë që këta kriminelë kanë mbajtur gjatë luftës në Kosovë.(Shih: revistën Ekskluzive, nr.1. janar 2000, f.101)

  Lista e emrave të barbarëve serbë, është si më poshtë:

  1.Llazareviq Dragisha, nëntoger

  2.Gjorgjeviq Sinisha, rreshter

  3.Blanusha Mile, rreshter i vjetër

  4.Korçag Goran, rreshter i klasit të parë

  5.Millanoviq Predrag, dhjetar

  6.Radulloviq Nebojsha

  7.Simiq Goran

  8.Kostiq Sasha

  9.Daniq Sllobodan

  10.Gjorgjeviq Zoran

  11.Shabiq Zvonko

  12.Qausheviq Nenad

  13.Jovanoviq Dragi

  14.Momqilloviq Miroslav

  15.Ivanoviq Milivoje

  16.Dejanoviq Verolub

  17.Janjusheviq Zhivorad

  18.Nedelkoviq Bratisllav

  19.Petkoviq Bogolub

  20.Gjoriq Sllavolub

  21.Vaniq Rasha

  22.Dimiq Dushan

  23.Bajrami Igor

  24.Aliq Zoran

  25.Branko Jançiq

  Kush janë barbarët serbë që u përfshinë në vrasjen e Shqiptarëve  Sllatinë të Fushë- Kosovës (?!)

  Pas përfundimit të luftës në Kosovë, në garazhin e shtëpisë së Rrahim Imerit në fshatin Sllatinë të Fushë-Kosovës është gjetur një  listë me emra të pjesëtarëve të forcave ushtarake e policore serbe që morën pjesë në vrasjen e shqiptarëve në Sllatinë dhe në plaçkitjen e djegien e shtëpive të shqiptarëve në këtë fshatë. (Revista: Ekskluzive nr.4 prill 2000, fq.52)

  Në këtë listë figurojnë emrat e këtyre kriminelëve:

  1. Zoran Vukdragoviq – toger
  2. Lubisha Simiq – rreshteri
  3. Zoran Ristovski
  4. Dushan Jevriq
  5. Zoran Joviq
  6. Mladen Peshiq
  7. Milosh Mihajloviq
  8. Marko Zhivoinoviq
  9. Slavisha Gjorgjeviq
  10. Miodrag Pejatoviq
  11. Dejan Mikiq
  12. Igor Gurkoviq
  13. Ivan Stanojeviq
  14. Zoran Mimiq
  15. Radoje Bulatoviq
  16. Mile Rangjeloviq
  17. Cvetko Boshkiq
  18. Radoslav Ristia
  19. Slobodan Gjurgjeviq
  20. Darko Miloviq
  21. Dragisha Ivanoviq
  22. Ivan Steviq
  23. Vladeta Stojanoviq
  24. Sasha Aksiq
  25. Nenad Jovanoviq
  26. Nenad Zhivkoviq dhe
  27. Dejan Slaviq.

  (Krimineli Dejan Saviq mësohet se ishte pjesëmarrës edhe në masakrat ndaj civilëve shqiptarë në Opojë)

  Cilat njësi barbare serbe vranë e masakruan 42 shqiptarë në fshatin Qyshk dhe 35 të tjerë në fshatrat fqinje Pavlan dhe Zahaq të Pejës

  Më 14 maj 1999 në fshatin Qyshk (2-3 km afër Pejës) u vranë e u masakruan barbarisht 42 meshkuj, gjatë një sulmi të furishëm nga forcat e kombinuara elite militare e paramilitare serbe.

  Në masakrimin e civilëve shqiptarë kanë marrë pjesë:

   – Formacioni “Frenki”, një njësit komando i emëruar sipas udhëheqësit të tij Franko Simatoviq – “Frenki”, e cila ka qenë pjesë e forcave speciale të sigurimit shtetëror të Serbisë, të njohur edhe si “Crvene beretke” (Beretat e kuqe).

  Njësiti snajperist i Armatës së Tretë “Jugosllave”, grup që theksohet të ketë qenë nën komandën e drejtpërdrejtë të kryegjeneralit të Armatës së Tretë serbe. Pastaj, grupet paramilitare të ashtuquajtur “Munja” (vetëtima). “Munja”, në një raport të organizatës “Human Rights Watch-it” (HRW), përshkruhen se “ka qenë një mishërim i çuditshëm i policëve, kriminelëve dhe të vetëquajturve patriotë, (plotësisht nën kontrollin e armatës dhe policisë), të cilët nga serbët ishin konsideruar si legjendarë, për përleshjet e tyre që kishin zhvilluar me Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës dhe për sulmet e pamëshirshme mbi civilët shqiptarë”.

  Kush janë barbarët serbë që kryen krime në fshtatin Kishnicë dhe në disa vende tjera të Kosovës

  Në nëntor 1999, në fshatin Kishnicë (afër Prishtinës), në shtëpinë e Sabit Krasniqit, u gjet një listë me 20 emra barbarësh serbë. Ata kishin vendosur shtabin operativ paramilitarë dhe nga shumë burime dëshmohet se nga kjo bazë shkonin e bënin krime ndaj popullatës civile shqiptare nëpër shumë pjesë të Kosovës. Bazuar në listën me emra e mbiemra dhe në adresat e tyre, rezultonë se këta barbarë janë nga Kosova me përjashtim të njërit që ishte nga Kurshumlija. Një pjesë prej tyre, krime kanë kryer edhe në fshatin Kishnicë. Për këto krime kanë dëshmuar Musa Gashi dhe Bajram Gashi, që kanë shpëtuar nga thikat e këtyre kriminelëve.(Ekskluzive nr.1 janar 2000, fq.101)

  Në listën e gjetur janë skalitur këta emra:

  1. Berisha Ruzhdi – Bekim, rom
  2. Iliq Stalin – Velko
  3. Paniq Pavli – Sinisha, Prelloc i Prishtinës
  4. Cvejiq Lubisha – Lan, Hallaq i Madh – Lipjan
  5. Vukadinoviq Jovan – Njegosh, Kurshumli
  6. Andriq Mirko – Drashko, Prishtinë
  7. Dikiq Branko – Nebojsha, Prilluzhë
  8. Krastiq Rade – Svetisllav, Skullan i Lipjanit
  9. Selishnik Jelica – Tomisllav, Kishnicë
  10. Sinisha Jovanoviq, Kishnicë
  11. Jovan Karaxhiq, Kishnicë
  12. Goran Trajkoviq, Kishnicë
  13. Boban Trajkoviq, Kishnicë
  14. Dejan Trajkoviq, Kishnicë
  15. Predrag Gjorgjeviq, Kishnicë
  16. Petar Saveliq, Kishnicë
  17. Mile Bulajiq, KIshnicë
  18. Gjorgje Bulajiq, KIshnicë
  19. Zhivorad Mitiq – Zhiko, Kishnicë
  20. Dragan Mitiq – Burdo, KIshnicë
  21. Dragan Miliq, Kishnicë
  22. Zoran Trajkoviq, Kishnicë
  23. Mike Iliq, Graçanicë
  24. Dushan Iliq, Graçanic

   Kush janë 22 barbarët që janë përfshirë në vrasjen eshqiptarëve në Klinë

   Më 12 Nëntor 1999, është gjetur edhe një listë me emra të kriminelëve serbë, që kanë vrarë, ekzekutuar e masakruar mizorisht qindra civilë Shqiptarë në komunë të Klinës. Në mesin e barbarëve figuron edhe një barbar shqipfolës. Dihet mirëfilli se në komunën e Klinës janë përfshirë më së shumti serbë lokalë në vrasjen e Shqiptarëve.

   Lista përmban këta emra:

   1. Danë Balaj
   2. Zoran Dobriq
   3. Zharko Stepiq
   4. Vitomir Saviq
   5. Millorad Stepiq
   6. Gollub Stashiq
   7. Dragomir Stashiq
   8. Bado Bogiqeviq
   9. Zaiq Vojo
   10. Dobishleviq Sreta
   11. Dançiq Vojo
   12. Popi Zoran
   13. Pavlloviq Dragan
   14. Zhivkoviq Radosllav
   15. Zhivkoviq Llazar
   16. Vushtiq Radoje
   17. Zariq Sreqko
   18. Kiziq Gollub
   19. Kiziq Gjoko
   20. Dashiq Nevica
   21. Krstiq Millan
   22. Dobriq Dushan

    Kush janë barbarët serbë që me emrin ”Toga e tmerrit” vranë e masakruan civilët shqiptarë në Viti

    Më 2 dhjetor 1999, janë gjetur disa dokumente në Samakovë, Viti, Goshicë, Kabash, Binçë, Kllokot, Zhiti etj., në të cilat dëshmohet se paramilitarët serbë, në këtë rajon kanë vepruar me emrin”TOGA E TMERRIT”. Kjo togë është formuar më 19 maj 1999 dhe për një kohë të shkurtër ka vrarë e masakruar 22 civilë pleq, plaka, fëmijë, gra dhe burra që i zunë nëpër shtëpitë e tyre.

    Emrat e kriminelëve janë:

    1. Miodrag Stanishiq
    2. Sasha Jeriniq
    3. Stanisllav Vukiq
    4. Sasha Vujiq
    5. Mirosllav Mihajlloviq – Mikica
    6. Millovan Ivkoviq
    7. Vidosllav Kojiq
    8. Moma Vasoviq
    9. Nenad Perzhiq
    10. Branko Arizonoviq
    11. Nebojsha Stanojoviq
    12. Zoran Cvetkoviq
    13. Sllavisha Maksimoviq
    14. Dragisha Dinqiq
    15. Novica Jakovleviq
    16. Lubisha Arsiq
    17. Sinisha Jovanoviq
    18. Aleksander Jovanoviq
    19. Srgjan Ristiq
    20. Goran Arsiq
    21. Nebojsha Stanishiq
    22. Dragan Nojkiq
    23. Canko Spasiq
    24. Bogoso Krqmareviq
    25. Millosh Mitroviq (komandant i togës).

     Kush janë barbarët serbë që kryen krime dhe spastrim etnik në Fushë-Kosovë

     1.Sllavisha Andrijeviq – (njëri ndër organizatorët kryesorë për dëbimin me dhunë të shqiptarëve nga Fushë-Kosova)

     1. Dragomir Popoviq
     2. Boban Mitroviq
     3. Dragan Dabizhleviq
     4. Lazar Deniq
     5. Radomir Dishiq
     6. Radovan Petroviq
     7. Dragan Mitroviq
     8. Radojica Mitiq
     9. Dragan Iliq
     10. Aca Stankoviq
     11. Zhika Begnellaviq
     12. Mlladen Laziq
     13. Sllavisha Grujiq
     14. Sasha Mihajlloviq
     15. Sava Drashkoviq
     16. Miodrag Bangjur
     17. Millan Milkoviq
     18. Boban Grujiq
     19. Sasha Maksimoviq
     20. Nebojsha Stefanoviq
     21. Vllastimir Jovanoviq
     22. Dushan Zharkoviq
     23. Dragan Zhekiq
     24. Dobri Artinoviq
     25. Stanko Milankoviq
     26. Sllobodan Mitroviq
     27. Dobrivoje Gjorgjeviq
     28. Darko Milosheviq
     29. Dragolub Lakaqeviq
     30. Lubisha Veliqkoviqharko
     31. Zharko Vasiq./gazetanewborn.co/