PLISAT E BARDHE TE SHQIPTARVE, SIMBOLIKA! PATRIARKANA E PEJES, MANASTIRI I DECANIT !

Image result for Patriarkana e Pejes Manastiri i Decanit

Image result for Patriarkana e Pejes Manastiri i Decanit

Homeri_pellazgetDeshmia e ketij pohimi qendron e fshehur ne nje afresk brenda Manastirit te Decanit, ne Kosove.

Image result for afresket e Patriarkanes se Pejes dhe Manastiri i Decanit

… dhe per kete arsye iliret ne shtepite, ne afresket, ne mozaiket dhe veshjet e tyre ruajne kete simbol unik, 

simbol qe nenkupton “Stuhine Diellore”, ate qe bota e njeh si Big Beng-un e madh, Momentin e Krijimit. … ja dhe momenti se si erdhen iliret mbi toke: Afresk i Manastirit shqiptar te Deçanit, qe sot fatkeqsisht administrohet nga serbet pushtues.

Image result for afresk Patriarkana e Pejes Manastiri i Decanit

Plisat e bardhë, plisat e shqiptarve…! Bota naive nuk e di ! Bota e keqe dhe ziliqare, e di mirë dhe është munduar me çdo mjet, me çdo mënyrë që t`i zhdukë… sepse plisat tregojnë, dëshmojnë, trashëgiminë. Plisat tregojnë, dëshmojnë, kush kanë qenë dhe kush janë Barinjt e vërtetë, Trashëgimtarët e Abelit! 

……………………..

Vajzë shqiptare ne 100 vjetorin e Pavarsisë, duke shkuar nga Prishtina në Vlorë me kalë.

 

 Archivo:Odysseus bjuder cyklopen vin, Nordisk familjebok.png

KY ESHTE ULIKSI SHQIPTAR NGA ITAKA, ODISEU… me Plis mbi krye.
Burra shqiptarë në 100 vjetorin e Pavarsis, duke shkuar në Vlorë.
Mic Sokoli
Image result for Patriarkana e Pejes Manastiri i DecanitJA NJE DESHMI PSE KISHA E DECANIT NE KOSOVE ESHTE KISHE ORTODOKSE SHQIPTARE
Turma e besimtareve prapa ka plisa. Në foto tregohet shqiptaresia e Manastirit te Deçanit, te cilin klasa e politike e Kosoves ne negociatat e Vjenes ia fali Serbise, pra e konsideroi si serbe (nga injoranca dhe nga morali i dobët agjenturor).
por… ja edhe :
Nga e kaluara jonë historike,Shqiptarët në një afreskë të Patriarkanës së Pejës,
Afreskë në Patriarkanën e Pejës,
pra në foto mund të shihni shqiptarë me plisa.
SIMBOLIKA E KESULES SE BARDHE TE SHQIPTARVE, FLET NDRYSHE !
Plisi i bardhe perfaqson pastertine, mençurine, urtine, burrërin,
perzgjedhjen prej Hyjit si barinj delesh dhe shpirtrash…

SIMBOLIKA E KESULES SE BARDHE TE SHQIPTARVE ! 
E di, nuk ju ka shkuar asnjehere neper mend fakti, se kesule te bardh mbi krye, mbajne vetem disa individe ne Izrael, antare te nje fisi te caktuar, te ardhur direkt prej Abelit, prej Davidit. Kete kesule e ka mbajtur Platoni i madh, Uliksi i madh. E mban sot e kesaj dite vetem Papa i Romes…dhe historikisht e ka mbajtur çdo malsor shqiptar, me gjithe simboliken dinjitoze qe ajo kesul e bardhe perfaqson.
Mos e harroni pra, se vetem shqiptaret e kane perdorur masivisht si popull kesulen e bardhe mbi krye, kesulen e Abelit, te Abrahamit, te Jakobit, te Davidit, te Platonit, te Uliksit, te Papes se Romes, pra te Barinjve te Urte. E kjo i dallon ata nga te gjithe popujt e tjere. Kjo do te thote, se fisi shqiptar ka qen i gjithi fis Barinjsh te Urte (delesh dhe shpirtrash), pasardhes te Abelit. Perse u prish me dhune kjo tradite? Kush kishte si qellim ta rrenonte kete tradite tek shqiptaret e keshtu ta mbante vetem per vete, sa per syte botes, eskluzivitetin e simbolikes qe perfaqsonte kjo kesule?! Cifutet te paret. Pas tyre te gjithe te tjeret qe me simbolin e plisit mbi krye duan te tregojne se jane te perzgjedhur dhe se meritojne te drejtojne grigjen e tyre si barinj ! Ata mund te mendojne se simbolika e kesules mund te zhduket se jashtmi, nga dukja ne publik, por harrojne se ajo qendron brenda zemres, brenda kodit gjenetik e shpirteror te çdo individi, te popullit qe e ka patur dhurate prej Hyjit ! … dhe ne fund,
-“Historia e Vertete e Njerezimit do te shkruhet vetem ateher kur do te behet e mundur pjesmarrja e shqiptareve”. – Maximilian Lamberc
-“Ky komb e ky popull nuk merret nëpër këmbë… Kjo është toka e heronjëve të të gjithë kohrave… Homeri aty gjeti Akilin, Grekët Aleksandrin e Madh, Turqit Skenderbeun, njerëz këta të së njejtës racë, të të njejtit gjak”. – Lamartini -/albanopoli.wordpress.com/
– idea, hulumtimi, realizimi –
             alban guri 
                                                                                                                                                        Tirane, 9 prill 2013