Day: September 23, 2019

MALI I ZI I RRËNON STANET E KOSOVARËVE

Trashëguan këto stane nga stërgjyshërit e tyre.Vitet e fundit edhe i rinovuan në mënyrë që t`i vizitojnë kohë pas kohe.Mirëpo stanet e kosovarëve që gjenden në bjeshkën e Ishtedimit në Mal të Zi rrezikojnë të rrënohen. Pronarët e tyre janë…

Testamenti pas vdekjes:Albanologu studiuesi, bibliografi dhe arkeologu Aleksandar Stipčević i dhuron mbi 1000 vepra Shqipërisë

Akademikët vlerësojnë gjestin e madh dhe vlerën e jashtëzakonshme të veprave, kanë hedhur idenë që pranë Akademisë së Shkencave të ngrihet edhe biblioteka “Aleksandër Stipčević”. Katër vjet pas vdekjes së Aleksandër Stipčević (Stipçeviç), nga Akademia e Shkencave të Shqipërisë mësojmë…

Harta detare SCANDREBECO e priftit dhe hartografit Bartolomeo Trincherio di Pareto e vitit 1455

Harta detare e priftit dhe hartografit italian nga Gjenova, Bartolomeo Trincherio di Pareto e vitit 1455, ku tokat shqipetare jane te paraqitura me emertimet ALBANIA dhe SCANDREBECO! /Albania Illyria/    

Sivjet bahen 330 vjet prej kur ka ndrrue jete ne Prishtine, Imzot Pjeter Bogdani, Ipeshkv i Prishtines!

Sivjet bahen 330 vjet prej kur, diten e Shen’kollit ka ndrrue jete ne Prishtine, Imzot Pjeter Bogdani, Ipeshkv i Prishtines dhe krejt Kosoves. Ati i letërsisë shqipe. Ka vdeke prej mortajes, ne kulmin e luftes austriako-turke. Ka vdeke ne Prishtinen…

Visar Zhiti:Natyrshëm dhe shenjtërisht,Papa Françesku me duart e tij bëri shqiponjën shqiptare

Poeti dhe diplomati Visar Zhiti kujton një takim me Shenjtërinë e tji Papa Françeskun. Zhiti shkruan si më poshtë: “Papa Françesku i qeshur, me kaq shumë dritë në sy, me duart e Tij bëri shqiponjën shqiptare, natyrshëm dhe shenjtërisht, kështu…

Asgjë nuk i mposht shqiptarët, janë racë unike! National Geographic!

Crispi, burri i shtetit italian ka qenë me prejardhje shqiptare. Ai ishte pjesëtar i kolonisë së madhe të shqiptarëve në Sicili dhe Italinë e jugut, paraardhësit e të cilit, afro njëqind mijë, emigruan kur Turqia pushtoi Shqipërinë Theron J. Damon…