Category: Arkeologji

Super zbulimi shqiptar:Gjurmë Shqiptare – Piramidat e lashta të tokës shqiptare.Nga Marin Mema!(VIDEO-DOKUMENTAR)

Super zbulim në Shqipëri. Dalin në dritë mëse 200 varre madhështorë deri 5000 vjeçarë. Kujt i përkasin këto ndërtime deri 10 metra të larta? Ku ndodhen dhe përse konsiderohen si një ndër zbulimet më të mëdha të arkeologjisë shqiptare? Cilët…

Në Hot të Malsis së Madhe zbulohen gjurmët e një prej kishave më të vjetra të ish gadishullit ilirik!

Në skajin më verior të Shqipërisë në kufi me Malin e Zi janë zbuluar  gjurmët e një kishe që i përket periudhës paleokristiane të shekullit të V. Zbulimi është bërë në fshatin Hot të Malësisë së Madhe, ku kanë qenë …

Po arrijmë në zonën e banesave ilire shprehen Arkeologet,Gërmime në historinë e Durrësit…

Nëntoka e Durrësit vazhdon të joshë arkeologët me pasuritë e shumta të saj. Këto ditë, një grup arkeologësh shqiptaro-francezë kanë nisur gërmimet pranë Forumit Bizantin, një monument i trashëgimisë sonë kulturore që daton në shekujt V-VI. Arkeologët po kryejnë studime…

Arkeologët nxjerrin në dritë qytetin antik të Arnisës

Gërmimet të një ekipi gjerman dhe shqiptar në Babunjë të Lushnjës kanë nxjerrë në dritë rrënojat e qytetit antik të Arnisës, një arsye më shumë nënvijëzojnë arkeologët për investime në studimin dhe ruajtjen e trashëgimisë arkeologjike. Rrënojat e një qyteti…

Arkeologia që jeton për të zbuluar thesaret shqiptare,Intervista me Etleva Nallbani.

Etleva Nallbani. Mendoni se ditë të tëra gërmojmë në mbi 40° në formacione shkëmbinjsh gëlqerorë, në natyrë të rrezikshme me gjarpërinj e akrepa, ndërkohë që ditë të caktuara ka stuhi të forta… Nga – Entela Resuli Me një fshesë të…

6 Qytete ilire te pa zbuluara në Shqipëri

Në trojet e Shqipërisë, ku ne kemi shumë enigma, p.sh., të dini ju se sa shumë është shkruar për një qytet ilir, i cili ka pasur dhe një llojn sigle, i quajtur Damastian, të cilit i njihen monedhat, i njihen…

Projekti i përbashkët shqiptaro-amerikan fryt’dhënës, zbulohen në brigjet shqiptare 22 amfora 2500-vjeçare

Arkeologu shqiptar Neritan Ceka u shpreh se amfora të ngjashme vere me origjinë korinthase dhe Kerkirase janë gjetur në Durrës dhe Apoloni dhe në zona të tjera në brendësi të Shqipërisë… Amfora në brigjet shqiptare  Një projekt i përbashkët shqiptaro-amerikan…

Zbulohet fshati Ilir – ALBANA, që admirohej nga Skënderbeu

Gjatë një vizite rasti  një monumenti historik në Cividale të Italisë, aty në oborrin e muzeut hasëm në një hartë të rajonit (2 m. x 4 m.) ku na ra në sy mbishkrimi me shkonja të mëdha  – A L…

Perandoret Bizantin me prejardhje Ilire dhe Krishterizimi i Kosoves dhe Shqiprise…

Një veçanti e organizimit kishtar në provincat e Ilirisë jugore dhe në Dardaninë e kësaj periudhe ka qenë përfshirja e vazhdueshme në luftën kundër herezive kishtare… Iliria e shekujve të parë pas erës sonë rezulton më tepër si tokë e përndjekjeve…

Kalaja Ilire e Qytetit antik Oeneum në Tetovë

Dëmtimin më të madh kjo kështjellë e pësoi gjatë ndërtimit të kalasë së re të qytetit të Tetovës në periudhën e sundimit Osman, për ndërtimin e së cilës u morrën blloqet e mermerit nga muret e kësaj kështjelle… Kështjella ilire…

Page 1 of 41