Category: Arkeologji

VARVARIA VENDBANIM I LASHTE ILIR!

Nga Benkovac në Skradin, gjenden dëshmi interesante të arkitekturës ilire dhe mbetjet e mureve të lashta Asseria… Shkruan: Shqipe HOXHA VARVARIA ishte një vendbanim i lashtë në vendin e sotëm Bribir pranë Skradinit. Bribir është një vend i pasur arkeologjik…

ULPIANA VENDBANIM MBI 2000 VJEQAR!

Ulpiana një qytet shqiptar një vendbanim i hershëm mbi 2000 vjeçar, që në shekullin e I-rë para erës sonë, Strabo e përmend këtë qytet Ulpianën duke e quajtur “qyteti i vjetër”. Ulpiana gjatë shekullit të 3-të dhe të 4-t ka…

Misteri i shkëmbit në Suharekë, askush nuk di gjë…

Në Suharekë, në fshatin Dolloc është një shkëmb shumë i veçantë, mbi afër 1700 metra lartësi dhe ka një histori të pashpjeguar mirë që lidhet me ilirët Vendi nga banorët e Komunës së Suharekës, njihet si ‘Te Guri i diellit’,…

Gjuha Frigje me moshë mbi 10 mijë vjeçare është një gjuhë e pastër shqipe

Shkruan: Aleksander HASANAS Sapo kemi përfunduar së shtjelluari 15 fjalët e para të fjalorit ‘Phrygian’ fjalor ky me rreth 250 fjalë të cilat do të trajtohen krejt të gjitha dhe do i kemi tani së shpejti të botuara në mesin…

Qyteti ilir i Lisit,origjina dhe sistemi fortifikimit të tij.

Gjatë gërmimeve, të cilat qenë të parat që u ndërmuarën në këtë truall të lashtë me histori shumëshekullore, u bë edhe një rikonjicion i hollësishëm topografik i zonës së qytetit të Lisit, duke përfshirë këtu edhe majën e Shelbuemit që…

Gjuha Shqipe na shpjegon termin Zot në Sumerisht dhe në mjaft gjuhë të tjera…

100 vjet  Flamur / Flamun / Bajrak – Barak – Parak – Fillak – Flag  i Shqipes Shkruan: Anastas SHUKE Në përpjekjen për ndriçimin e identitetit shqiptar, siç dihet, elementi thelbësor është përparimi në zbulimin e zanafillës së gjuhës shqipe. Zanafilla e shqipes do përbënte “shtyllën” rreth…

ELBASANI KA DIÇKA TË NGJASHME ME ROMËN, PARISIN, ODESËN…

 Për t’u përshëndetur janë disa iniciativa private të gjetjes dhe ruajtjes së vlerave të castrumit të Elbasanit. Këtyre projekteve i shtohen investimet për mozaikun dhe bazilikën në qendër të qytetit. Qëllimi është ngritja e një parku historik, në të cilin…

AT’ SHTJEFËN GJEÇOVI, THEMELUESI I ARKEOLOGJISË SHQIPTARE

NGA – LIDA FABIAN MIRAJ Fretnit Françeskanё kanё qenё dhe janё dhe sot e gjithё ditёn shumë tё respektuar pёr qёndrimet e tyre tё drejta jo vetёm pёr “Fe e pёr Atdhe”, por edhe pёr erudicion nё tё gjitha fushat…

MIRA PELLAZGJIKE NË TURQINË E SOTME

Qyteti i vjetër i Mirës ne regjionin e Anatollisë ( Turqia e sotme ) ka edhe sot shumë mbetje të ndërtimeve në shkëmbinj. Nga Fahri Xharra Ishim shumë të mjerë , të varfër , të pa shkolluar ,pa të “kaluar “…

Kodikët e shenjtë në shtëpinë e ish – diktatorit Enver Hoxha

Copëza të rëndësishme në plot 14 shekuj histori janë zbuluar përmes kodikëve, kuraneve dhe dorëshkrimeve të vjetra fetare dhe letrare në shtëpinë e ish-diktatorit Enver Hoxha. Një pasuri e trashëguar brez pas brezi në vendin tonë, që përfshin trashëgimi kulturore…

Page 2 of 41