Category: Arkeologji

Arkeologët drejt zbulimit të shekullit në Peqin. Ja për çfarë bëhet fjalë

Arkeologët drejt një zbulimi të madh arkeologjik në Peqin. Gërmimet arkeologjike në Bishqem të Peqinit duket se po nxjerrin në pah një zbulim të rëndësishëm të një vendbanimi të hershëm dhe të një kishe e cila mendohet se daton në…

Misteri 5000-vjeçar i tumave ilire të Pazhokut në Cërrik

Nga Fatos Salliu Nëse merr rrugën në juglindje të qytetit të sotëm të Cërrikut, në fushat e Shtërmenit, do të hasësh në disa kodërvarre. Janë tumat ilire të Pazhokut, dokumenti historik i jetës së të parëve tanë në këto troje….

Turq nga Stambolli bëjnë hulumtime ilegale tek varret e vjetra në jug të Kosovës

Një profesor nga Stambolli i Turqisë së bashku me dy shoqërues, këto ditë po bejnë hulumtime në varrezat e vjetra të fshatrave të treves së Gorës në jug të Kosovës. Ky hulumtim po bëhet për të satën herë në mënyrë…

Zbulohen 220 enë ilire në qytetin e Durrësit!

Në këtë qeramikë vihen re pikturat e mrekullueshme me temat mitologjike, perënditë dhe heronjtë, që zbulojnë kodet e kulturës dhe të jetës e zakonshme të fiseve ilire. Qeramika me figura të kuqe është shumë e rëndësishme për të kuptuar realitetin…

Guroret e Monikës dhe Metës në Dajt rrezikojnë vizatimet 5 mijë vjeçare në Shqipëri, qeveria hesht

Guroret e shumta dhe kompanitë e mermerit të Monikës e Metës të përhapura nga Mali i Tomorrit, Mali i Dajtit e malin e Krujës po shkatërrojnë dhe pasurinë arkeologjike të shqiptarëve. Në afërsi të fshatit Bovillë të Tiranës, rreth 15…

MBISHKRIMET ETRUSKE  Arkivi i gjuhës së lashtë shqipe! Nga – Muharrem Abazaj

Në kushtet e një mungese totale të burimeve shkrimore për njohjen e gjuhës shqipe në periudha më të hershme se shek.XVI, i vetmi burim kujt mund t’i referohemi janë mbishkrimet e lashta. Janë gjetur një numër i madh mbishkrimesh në…

MALI I ATAVIROS – RODHOS – GREQI – ETIMOLOGJI.

Rhodes (Rrodhos) është një ishull i Greqisë i cili ndodhet në juglindje  të detit Egje, ky ishull ndodhet rreth 350km. në juglindje të Athinës dhe 18 km. në jugperëndim të Turqisë, është ishulli më i madh i kompleksit të dymbedhjetishujve (Southern Sporades), dhe i dyti…

Teatri Antik i Sofratikës (Adrianopolit),me 4000 vënde!

Theatri i Sofratikes Ndodhet ne luginen e Drinos ne rrethin e Gjirokastres afer fshatit me te njejtin emer. Ketu ka qene nje qytet i periudhes romake i quajtur Adrianapoli , shek II A.D.  Theatri ne fjale eshte zbuluar ne vitin…

Rrashka që i zë frymën Arsës Ilire! Nga – Marin Mema

Nga – Marin Mema – Sanxhaku i Pazarit të ri, sot pjesë e Serbisë, shumë pranë vetes mban disa rrënoja të vjetra që në plan të parë nuk do të përbënin ndonjë sensacion për cilindo turist që do të kalonte,…

Arkeologët zbulojnë në Bushat qytetin e humbur të “Bassanias”

Kërkimet arkeologjike të dy viteve të fundit nga një ekspeditë shqiptaro-polake dhe gërmimet në muajin maj nxorrën në dritë rrënojat e një qyteti të harruar antik ilir,  tre herë më të madh se Shkodra. Jo shumë larg qendrës së Bushatit…

Page 3 of 41