Category: Arkeologji

Kalaja e Lëkurësit, monument me vlera historike dhe kulturore

Kalaja e Lëkurësit, e ndodhur midis rrënojave të fshatit Lëkurës të braktisur në vitin 1878, në një pozicion dominues mbi gjirin e Sarandës dhe qafën e Gjashtës, përballë Manastirit të Dyzet Shenjtorëve është një atraksion i veçantë i turizmit në…

Vjedhja më e madhe që i është bërë ndonjëherë Apollonisë

Qindra objekte janë gërmuar në mënyrë të paligjshme dhe plaçkitur nga parku arkeologjik i Apollonisë, me qëllim që të transportoheshin jashtë shtetit.Dyshohet se në total janë gërmuar 230 objekte. Gërmimet e paligjshme besohet të kenë ndodhur për disa muaj me…

Më pushuan nga puna, objektet ilire më thanë t’i bëja helene,shpjegon Arkeologu

– Nuk ka pranuar të shënojë në kartela përkatësi helene për objektet arkeologjike ilire dhe është pushuar nga puna. Ky është pretendimi që ngre në një prononcim për “Gazeta Shqiptare”, arkeologu sarandjot Halil Shabani. Autor i më shumë se dhjetë…

Ja vërtetimi i lashtësisë së gjuhës shqipe/Varret etruske janë shkruar shqip dhe jo greqisht.

Nga Mili Butka* Ashtu si shumica e enëve të këtij lloji, vazo – etruske janë pa bazë dhe koka është e mbyllur me një kapak në formën e një bulze – SYTHI në krye të saj. Ajo është përdorur si…

Anijet Liburne,Pellasgo – ilire !

Shkruan: Shqipe HOXHA Liburnia/ Li/Burrnia Madheshtore. Liburnet ne antikitet  ishin ndërtuesit madheshtor te  anijeve,  të modelit me te sotisfikuar te ndërtimit të anijeve në botë -SHH Gandeia (Gajeta) është  lloji më i hershëm i anijes pellasgo-ilire në detin Adriatik, që…

Vjetërsia dhe rëndësia e fshatit Tabanoc, dikur ishte qytet

Te vendkalimi kufitar i Presheves,ne hyrje te territorit te Maqedonise shtrihet fshati Tabanoc.Me sakte ky fshat shtrihet ne rrafshinat aluviale te lumit Banjka neper te cilat sot qarkullojne rruget moderne,magjistralet transballkanike-autostradadhe hekurudha.Ne te kaluaren e lashte antike dhe mesjetare neper…

Austriakët nisin gërmimet arkeologjike në Shqipëri, projekt madhor për lumin Vjosë (VIDEO)

Një shekull pas gërmimeve të para arkeologjike që austro-hungarezët kanë bërë në Shqipëri, austriakët rikthehen për të nisur tre projekte madhore. Projektet kanë në qendër Kalanë e Kaninës, Luginën e Lumit Vjosë dhe zonën pranë Apollonisë Kontributi austro-hungarez në arkeologjinë…

Më 20 korrik të vitit 356 para erës së re lindi Leka i Madh, një ndër strategët më të shquar ushtarakë të historisë së njerëzimit

Aleksandri i Madh ose Leka i Madh (greqisht: Ἀλέξανδρος ὁ Μέγας) gjithashtu i njohur si Aleksandri i III i Maqedonisë, ishte mbret i Maqedonëve. Epoka e Aleksandrit përbën gur themeli për mbretërit që vijuan dhe shënon fundin e lashtësisë klasike….

Qyteti antik Bylisi (iliri)

Në shekullin e III-II p.k. Bylisi arriti një zhvillim të madh ekonomiko-politik dhe shoqeror. Si qëndër koinoni, Bylisi kishte organe që zgjidheshin çdo vit nga mbledhja e përgjithshme e qytetarëve (Eklesia). Prej saj dilte këshilli legjislativ (Bulea), si dhe organi…

Pranë Podgoricës nisin gërmime arkeologjike,gjenden prova dhe elemente edhe të periudhës ilire

Në qytetin e lashtë të Diokleas, pranë kryeqytetit të Malit të Zi- Podgoricës, kohë më parë, kanë nisur gërmimet arkeologjike nga Qendra për Arkeologji dhe Konservim të Malit të Zi, ku po dalin në pah tempuj dhe ndërtesa monumentale të…

Page 4 of 41