Category: Arkeologji

QYTETI I MADH NË MALET E KOSMAÇIT “ZGJOHET” NGA GJUMI SHEKULLOR

Ministria e Kulturës e Qeverisë së Kosovës e ka futur në planin hulumtueses Kalanë e Vuçakut, ndërkaq varësisht nga ajo se çfarë do të zbulohet në fazën testuese, do të vazhdohet me fonde shtesë për gërmime.Shumë legjenda dhe gojëdhëna vërtiten…

Zbulohet Fytyra Autentike E Skenderbeut, 1446!(?)

Jahja Drançolli Shibeniku ruan imazhin e Skënderbeut në skulpturë nga viti 1446, më të vjetrin të zbuluar deri më sot! Koka e Skënderbeut në skulpture e punuar rreth vitit 1446, ruan tiparet e një burri të viteve dyzeta me fizionomi…

Zbulohen gurë të varrezave dardane në Pavlan të Pejës

Realizimi i projektit për rregullimin e hapësirës publike në hyrje të fshatit Pavlan të Pejës i ka zbuluar gurët e varrezave, që supozohet të jenë të kohës paleokristiane, të shekullit V-VI. Në atë lokacion para disa ditësh janë shfaqur në…

Gjiri detar i Durrësit mbushur me objekte arkeologjike

– Arkeologët nënujorë që nga fillimi i viteve 2000 kanë zbuluar në gjirin detar të Durrësit rreth 15 relikte anijesh të lashta.Sipas arkeologut nënujor Adrian Anastasi, gjiri detar i Durrësit është një “hambar” me objekte arkeologjike, të cilat sqarojnë një periudhë gati…

Dokumentohet mozaiku i Bazilikës Paleokristiane në Elbasan

– Specialistë të Institutit të Monumenteve të Kulturës, bashkë me studiuesen franceze Marie-Patricia Raynaud, njëherazi bashkëautore e librit ”Korpusi i Mozaikëve të Shqipërisë” dhe me Agron Islamin, përgjegjës i sektorit të artit pranë IMK, ndodhen sërish në terren për mbledhjen…

Mediat amerikane për zbulimet e rëndësishme arkeologjike në Shqipëri

Zbulimet e fundit arkeologjike në Shqipëri që i përkasin shekullit VII, kanë tërhequr vëmendjen e medias prestigjioze amerikane ABC, duke i konsideruar këto të fundit si zbulim për Evropën. Në një pellg bujqësor të pasur në afërsi të qytetit të…

Të tallesh me historinë e Shqipërisë, nga Marin Mema

Shqipëria “mburret” vetëm me fjalë ndaj historisë e trashëgimisë që ka mbartur. Mëse 35 mijë objekte arkeologjike janë të gatshme për t’u ekspozuar, por nuk kanë se ku. Sot ato qëndrojnë në fondet përkatëse në magazina, sikur të jenë diçka…

Arkeologu: Më pushuan nga puna, objektet ilire më thanë t’i bëja helene

Nuk ka pranuar të shënojë në kartela përkatësi helene për objektet arkeologjike ilire dhe është pushuar nga puna. Ky është pretendimi që ngre në një prononcim për “Gazeta Shqiptare”, arkeologu sarandjot Halil Shabani. Autor i më shumë se dhjetë librave…

Kur gurët flasin gegnisht – Nga Arben Plaku

Arben PLAKU Në dialektin likik të pellazgjishtes kemi EP, NEP, EPI, NEPI. Në greqishten e sotme e kemi DHINO, përdoret edhe DHIDHO kur flet si i zgjuar ose intelektual, por më shumë kjo fjalë përdoret në DHIADHIDHO(Διαδίδω)=përhAP. Në gr. e…

“Ulpiana”- një vendbanim i hershëm mbi 2000 vjeçar shqiptare.

Ulpiana një qytet shqiptar një vendbanim i hershëm mbi 2000 vjeçar, që në shekullin e I-rë para erës sonë, Strabo e përmend këtë qytet Ulpianën duke e quajtur “Qyteti i vjetër”. Ulpiana gjatë shekullit të 3-të dhe të 4-t ka…

Page 6 of 41