Category: Arkeologji

Bistrica, Liburne Ilire -Ilirska Bistrica!

Shkruan: Shqipe HOXHA Liburnët, si detarë dhe toponomi – Liburnia (Sllovenia), ku sot ekzston një pjesë e mirë e onomasiologjisë liburne-illire, në toponomastikë dhe antroponomi sikurse hidronomi – Bistrica illire (Ilirska Bistrica), toponomi – Liburnia, -Emona (Lublana), kryeqyteti i Liburnisë,…

ALBURNUS MAIOR ILire (Roşia Montana) Alba, Rumani !

Shkruan: Shqipe HOXHA Alburnus Maior ishte i banuar nga minatorë të sjellur nga provincat e Perandorisë Romake, kryesisht nga Dalmacia (pjesë e Kroacisë së sotme) dhe Iliria (pjesë e Shqipërisë sot dhe ish-Jugosllavi). Mining, paradoxical destiny of Roşia Montană ^…

Ohri, qyteti i dritës

Fahri XHARRA “ Disa emërtime gjeografike si Nishi , Shtipi ,Ohri iu erdhën Sllavëve nga goja e arbanasve, e cila ndoshta kishte mundur të paraqes mundësinë që shqiptarët të kenë jetuar në lokalitetet e përmendura që para ardhjes së Sllavëve.”…

Saimir Shpuza – Zbulohet qyteti ilir i Mbretëris Ardiane, para 2300 vjetëve në Bushat…

Identifikimi i një qyteti të ri ilir në këtë areal, i cili korrespondon me zemrën e Mbretërisë ilire të Ardianëve, hedh një dritë të re për dendësinë e jetës qytetare në Iliri në shekujt 4-2 p.e.s. Brenda një territori shumë…

Eshtrat e Hasan Prishtinës e kanë vendin në Vushtrri..

Komuna e Vushtrrisë ka kërkuar, madje zyrtarisht që eshtrat e Hasan Prishtinës të zhvarrosen… Pas kryeparlamentarit të Kosovës Kadri Veselit, i cili ka kërkuar që eshtrat e Hasan Prishtinës të kthehen në Kosovë dhe të rivarrosen përkrah dr. Ibrahim Rugovës…

Në Shqipëri zbulohen gërmime në kështjellat romake ..

Gërmimet e Paleokastrës, janë përqendruar në portën perëndimore, hyrja kryesore për në kala romake… Përfundoi koha e gërmimeve për 2018 të kryera nga Universiteti i Maceratës, në bashkëpunim me Institutin Arkeologjik të Tiranës, në projektet e Ministrisë së Punëve të…

Turqit nga Stambolli bëjnë hulumtime ilegale tek varret e vjetra në jug të Kosovës!

Profesorët nga Turqia këto ditë kanë dalë ne terren dhe po hulumtojnë dhe deshifrojnë epitafet (mbishkrimet) e varrezave të trevës së Gorës. Një profesor nga Stambolli i Turqisë së bashku me dy shoqërues, këto ditë po bejnë hulumtime në varrezat…

Një “bazilikë” në këmbët e xhamisë Mbret, Zbululohet në Berat…

Ditën e djeshme, ministrja e Kulturës Mirela Kumbaro bënte me dije se prej muajsh tashmë Ministria e Kulturës dhe Instituti i Monumenteve të Kulturës, kanë hapur e ndjekin çdo ditë kantieret e restaurimit të 19 objekteve të kultit të besimeve…

Vendet arkeologjike shqiptare

Territori i Shqiperise, si pasoje i pozicionit  te favorshem  ne pellgun e Mesdheut, i cili njihet si nje prej djepeve me te rendesishme te civilizimit  boteror ruan ne brendesi te tij nje numer te konsiderueshem te pikave arkeologjike te cilat…

Matin Mema : “Shqiperia toka e thesareve te trafikuar”

Shqipëria është vendi i thesarëve edhe pse për fat të keq pas viteve 90 në masë dërrmuese ato kanë rënë pre e trafikantëve të ndryshëm. Është i pallogaritshëm dëmi i shkaktuar nga ky trafik që ka “zbathur” arkeologjinë nga vlera…

Page 7 of 41