Category: Arkeologji

Profesor nga Stambolli i Turqisë së bashku me dy shoqërues në mënyrë klandestine, po bejnë hulumtime në varrezat e vjetra të fshatrave në jug të Kosovës…

  Hulumtime bëhen për të satën herë në mënyrë klandestine dhe të pa autorizuar nga autoritetet përkatëse të Kosovës. Për këtë hulumtim të profesorëve nga Turqia nuk është njoftuar dhe nuk di askush as në Akademinë e Shkencave në Prishtinë,…

10 keshtjellat me te bukura te Europes njera prej tyre gjendet ne Shqiperi

Luftëra, rrethime, mbrojtje, karantina, fantazma, histori njerëzore dhe dashurie? Kështjellat i kanë të gjitha! Atëherë, nëse do të vizitonit Europën, cilën prej 10 kështjellave të fshehta do të donit të shihnit? Ja cilat janë më të mirat, sipas “Skyscanner”. 1…

Kalaja Dardane e Mitrovicës

Pra TURP per Ministrin e Kultures dhe tere Qeverin e Kosoves qe kete pjese kaq te rendesishme per vet kulturen dhe mitologjine shqiptare te ja len ne dore te serbit qe ta pervetsoj.Ndersa gjate okupimit serb ata e kthyen ne…

Rozafa 5 mijë vjeçare në duart e arkeologëve të huaj/Lashtësia e trevave tona…

Me zbulimin 5000 vjecarë brenda Rozafës hapet rruga që edhe qytetet e fortifikimet e tjera shqiptare të nisin kërkimet për nënshtresat më të vjetra. Hapja e kësaj rruge po vjenë nga arkeologët e huaj edhe kjo nuk është aspak çudi….

(“Studium generale“), i pari i këtij lloji në Ballkan! Nga Ndre Durrsaku, profesor i Universitetit të Durrësit

Tashmë është e njohur se profesori, Gjon Durrsaku kishte vajtur në Zarë, dhe atje ishte caktuar për rektorin e parë të Universitetit të Zarës (1396). Ndërsa, Ndre Durrsaku (mesi shek. XIV-13 qershor 1393), një profesor tjetër i Universitetit të Durrësit,…

Në Turqi, zbulohet tempulli pellazgjik 2.100 vjeçar…

Tempulli 2.100 vjeçar u zbulua në lokalitetin arkeologjik Kinik Mound, që ndodhet në fshatin Yeşilyurt të qarkut Altunhisar, në provincën Niğde – Një tempull i epokëspellazgjike që daton prej më shumë se dy mijë vitesh është zbuluar së fundmi gjatë…

Kassope”Kassōpē” ishte qytet i lashtë Ilir në Epir !

Kassopaeanët, një nën-fis i Thesporotëve !Kassope ose Cassope (greqishtja e lashtë: Κασσώπη – Kassōpē, gjithashtu Κασσωππία – Kassōpia Qyteti i Kassope u themelua në mes të shekullit të 4 pes si kryeqyteti i Kassopaeanët, një nën-fis i Thesprotian… G. Remerand, shkruan:…

Nuk kishte Helen grek por vetëm Pellazgë,në luftën e Trojës…

Përgjithsisht emrin e një popullsie (fisesh me një origjinë) që si Historianët klasike ashtu dhe arkeologët modern janë mësuar ta quajnë Pellazge, përfshijne  të gjitha ata njerëz që banonin përreth detit Egje dhe me gjere, para se të vinin valët…

Simboli ilir i diellit nje mije vjet me i lashte se ylli i kutleshit dhe vergines

Arkeologët grekë e zbuluan një varr, i cili mendohet se i takon periudhës së Mbretërisë së Maqedonisë, përkatësisht mbretit Perdika I, ku mes tjerash është gjetur edhe një mburojë me simbolin e YLLIT, simboli i diellit sipas kultit ILIR, të…

Fshihen mbishkrimet ilire të gjetura në Gostivar…

Shumë shkencëtarë të huaj kanë nxjerrë përfundimin se grekët janë më të vonshëm se shqiptarët në Ballkan. Bile grekët bënë bashkimin e 2-3 fjalëve të gjuhës shqipe, i bashkuan në një fjalë të vetme duke formuar një fjalë të re,…

Page 8 of 41