Category: Arkeologji

GJYTETI I MADH NË MALET E KOSMAÇIT “ZGJOHET” NGA GJUMI SHEKULLOR

Ministria e Kulturës e Qeverisë së Kosovës e ka futur në planin hulumtueses Kalanë e Vuçakut, ndërkaq varësisht nga ajo se çfarë do të zbulohet në fazën testuese, do të vazhdohet me fonde shtesë për gërmime.Shumë legjenda dhe gojëdhëna vërtiten…

Në Ulpianë,kryqëzoheshin rrugët e Dardanis antike…

Në Ulpianë është zbuluar edhe varri i një princeshe gote e filleve të shek. VI, e cila gjykuar sipas stolive të traditave ilire të epokës së hekurit kishte lidhur kurorë me një princ dardan. Shkruan Shqipe Hoxha. Në afërsi të Ulpianës, në…

NËNTOKA E BUJANOCIT NË SYTË E HISTORISË,ANTIKA E MOHUAR

Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Serbisë e zbulon një thesar historik të pamatshmëm  në nëntokat ku ende jetojnë shqiptarët (Bujanovci) ,dhe pa fije fytyre thotë se u gjet një trashëgimi ndërtimore antike tradicionale  ,në Kale të Bujanovcit  ,një trashëgimi…

NË VARRET E LASHTA TË ATHINËS GJENDET QIFTELIA PELLAZGO-ILORO-SHQIPTARE (FOTO)

E vetmja vegël muzikore që ngjan sot kryekëput me këtë figurë të pllakës së varrit të lashtësisë, është çiftelia shqiptare. Kjo pllakë varri gjendet në kryeqytetin grek, Athinë. Bëhet fjalë për një varr të antikitetit, ku dallohet qartas një figurë…

Gjyshërit e shqiptarëve morën pjesë te lufta e Trojës, e udhëhequr nga Akili

”Shqiptarët i përkasin njerëzve më të vjetër se vetë historia, dhe gjyshërit e shqiptarëve morën pjesë te lufta e Trojës, e udhëhequr nga Akili (… nga njëra anë) dhe Hektori (nga ana tjetër) – Sekretari Maurico Druon i Akademise Franceze…

Gurët më se 2000 vjeçarë në LUGINËN E MBRETËRVE ILIRË,të gdhendur nga dora e një kulture pak të njohur në ditët e sotme…

Nga studimet e plota të arkeologut Neritan Ceka në botimin “Qyteti Ilir i Selcës së Poshtme”, përshkruhet gjithashtu edhe për pjesët e kalasë, rrënojat e së cilës gjenden në pjesën e sipërme të kodrës, si dhe gjetjeve të pasura arkeologjike…

Tek varrezat mbretërore ilire…

Janë pesë varre monumentale ilire, katër prej tyre të ndërtuar në shkëmb, ndërsa njëri i mbështetur mbi blloqe të mëdha guri. Përshtypja që të japin është e dyfishtë, nga njëra anë gjen  diçka të mahnitshme, por që përplaset me ndjesinë…

Hapet faqe e re e historis në Kroaci,me gjetjet arkeologjike të kohës ilire/“The New York Times”.

“Mendoj se gjetjet në Kopila do ta ndryshojnë mënyrën se si i qasemi historisë në këto anë. Ilirët shpeshherë i konsiderojmë si banorë të rendit të dytë, veçmas në raport me bashkëkohanikët e tyre grekë. Megjithatë hulumtimet tona dëshmojnë se…

Kalaja Lissius-Leshit-Lezhes, Kalaja e Ilios-Trojes?!!!

Gjeografia e Homerit eshte me e sakte se historia e tij, ndryshe nga gabimet e historianeve e gjeografeve te mevonshem greke; nuk eshte cudi qe Homeri ka qene nje udhetar i madh. Ai ka folur edhe per hiporboreanet e kontinentit…

Pse Aleksandri i Madh ishte i madh/ 15 fakte dhe kuriozitete

Leka i Madh është i madh, sepse ka lind i madh,ka jetu dhe luftu me nder të madh,ka liru popuj nga mizori te papershkruara nga mbretri të ndryshme te asaj kohe,një prej thenjeve për të është edhe nyja e Gordonit,…

Page 9 of 41