Category: Kulturë

Në Sanxhak heqin nga mbiemrat prapashtesat “iq” dhe “viq”…

Kreu i Këshillit Kombëtar Boshnjak në mandatin teknik, Esad Xhuxheviq ka paralajmëruar se pjesëtarët e popullit boshnjak do të heqin nga mbiemrat e tyre prapashtesat “iq” dhe “viq”. Xhuxheviq tha për gazetën lokale të Sanxhakut se boshnjakëve këto prapashtesa iu…

Pllaka E Meshes Në Izrael Dhe Shkrimi Anonim I Elbasanit, Janë Shkruar Me Alfabet Pellazg!Gjuha Shqipe U Shkrua Para Mijëra Viteve!

Mbishkrimi në Pllaka (stela) e Meshës ishte konsideruar, nga disa studiues të Torah, si teksti më i rëndësishëm i shkruar për hebrenjtë që nga shekulli I 9 pes. “Shqiptarët janë të vetmit që kanë ruajtur gjuhën e tyre të vjetër pellazgjike…

Diokleciani ishte ushtari ilir që u bë nga Perandorët më të mëdhenj të Romës!

Më 1 maj të vitit 305 Diokleciani (nga fisi ilir i Diokles) dhe Maksimiliani (dhe ky po ilir) tërhiqen nga postet e perandorit romak, duke ia lënë perandorinë Konstantius Chlorus – babai i Konstandinit të Madh dhe themelues i dinastisë…

PLISAT E BARDHE TE SHQIPTARVE, SIMBOLIKA! PATRIARKANA E PEJES, MANASTIRI I DECANIT !

Deshmia e ketij pohimi qendron e fshehur ne nje afresk brenda Manastirit te Decanit, ne Kosove. … dhe per kete arsye iliret ne shtepite, ne afresket, ne mozaiket dhe veshjet e tyre ruajne kete simbol unik,  simbol qe nenkupton “Stuhine…

Gjuha e Arbërit vazhdon të flitet në familjet shqiptare në Itali

Emilia Conforti, ka ruajtur me xhelozi gjuhën shqipe, ashtu sikurse e ruajtën edhe shumë arbëresh të tjerë të Italisë ndër shekuj. Madje ajo nuk është mjaftuar me kaq, ka ardhur në Kosovë që të përvetësojë gjuhën shqipe, në lexim dhe…

Malazezët janë pasardhës ilirësh e dëshmon Gjenetika e popullatës,antropologjia fizike,arkeologjia,etnologjia…

    E vërteta e madhe se Malazezët nuk janë sllavë e aq më pak serb por Ilir e ka thënë edhe autori i librit “Shenjtorët e çuditshëm/bizarë të Kishës Serbe”,Miroslav Qosoviq. Por jo vetëm ai si një pjestar i…

E dua Kosovën,kështu shprehet Richard Gere! (Video)

”E dua Kosovën. Kam qenë atje. Isha gjatë luftës. Kam qenë në pikën kufitare me Maqedoninë”,ka qenë prononcimi i aktorit të madh Richard Gere… Pjesa e parë e emisionit NIN sontë iu kushtua evenimentit të madh të kinematografisë, Berlinale. Siç…

Roma ka rrugën e saj me emrin (Via Cameria) “Çamëria”?

Edhe nëse kur e kanë quajtur këtë rrugë të këtillë, nuk kanë patur parasysh krahinën shqiptare, të bëhet zemra mal të gjesh rrugën “Çamëria” në mes të Romës. Shpjegim nga Etnor Canaj Cameria apo Camerium, ishte një qytet latin, i…

Populli që nuk lexon, manipulohet lehtë,shprehet Mario Vargas Llosa,miku i madh i shqiptarëve

( Miku i shqiptarëve dhe mbrojtësi i flaktë i çështjes së Kosovës, zbraz shpirtin në një rrëfim të sinqertë për shkrimet, idealet komuniste dhe gjeneratën e shkrimtarëve të tretur latino-amerikanë ) Mario Vargas Llosa jeton pas mureve të larta në…

Festa e Plisit të Bardhë mblodhi në Dajt të Tiranës shqiptarët e të gjitha viseve etnike

25 gushti i këtij viti, mblodhi në Malin e Dajtit mbi Tiranë, Shoqata Mbarëkombëtare “Bytyçi”, të cilën e drejton Agron Isa Gjedia, mblodhi të gjith shqiptarët e viseve etnike për ta shënuar për të 16 herë me radhë Festën e…

Page 1 of 85