Category: Kulturë

Gjenden gjurmë që dëshmojnë praninë e shqiptarëve në Amerikën e Veriut që prej shekullit të 19-të

  Gjenden gjurmë që dëshmojnë për praninë e shqiptarëve në Amerikën e Veriut që prej shekullit të 19-të. Në faqen “My Heritage” gjenden të dhëna për shqiptarin Sulejman Aliraj, lindur në Kaninë të Vlorës më 2 shkurt 1814 dhe ndarë…

Testamenti pas vdekjes:Albanologu studiuesi, bibliografi dhe arkeologu Aleksandar Stipčević i dhuron mbi 1000 vepra Shqipërisë

Akademikët vlerësojnë gjestin e madh dhe vlerën e jashtëzakonshme të veprave, kanë hedhur idenë që pranë Akademisë së Shkencave të ngrihet edhe biblioteka “Aleksandër Stipčević”. Katër vjet pas vdekjes së Aleksandër Stipčević (Stipçeviç), nga Akademia e Shkencave të Shqipërisë mësojmë…

Harta detare SCANDREBECO e priftit dhe hartografit Bartolomeo Trincherio di Pareto e vitit 1455

Harta detare e priftit dhe hartografit italian nga Gjenova, Bartolomeo Trincherio di Pareto e vitit 1455, ku tokat shqipetare jane te paraqitura me emertimet ALBANIA dhe SCANDREBECO! /Albania Illyria/    

Sivjet bahen 330 vjet prej kur ka ndrrue jete ne Prishtine, Imzot Pjeter Bogdani, Ipeshkv i Prishtines!

Sivjet bahen 330 vjet prej kur, diten e Shen’kollit ka ndrrue jete ne Prishtine, Imzot Pjeter Bogdani, Ipeshkv i Prishtines dhe krejt Kosoves. Ati i letërsisë shqipe. Ka vdeke prej mortajes, ne kulmin e luftes austriako-turke. Ka vdeke ne Prishtinen…

Visar Zhiti:Natyrshëm dhe shenjtërisht,Papa Françesku me duart e tij bëri shqiponjën shqiptare

Poeti dhe diplomati Visar Zhiti kujton një takim me Shenjtërinë e tji Papa Françeskun. Zhiti shkruan si më poshtë: “Papa Françesku i qeshur, me kaq shumë dritë në sy, me duart e Tij bëri shqiponjën shqiptare, natyrshëm dhe shenjtërisht, kështu…

Asgjë nuk i mposht shqiptarët, janë racë unike! National Geographic!

Crispi, burri i shtetit italian ka qenë me prejardhje shqiptare. Ai ishte pjesëtar i kolonisë së madhe të shqiptarëve në Sicili dhe Italinë e jugut, paraardhësit e të cilit, afro njëqind mijë, emigruan kur Turqia pushtoi Shqipërinë Theron J. Damon…

Në Sanxhak heqin nga mbiemrat prapashtesat “iq” dhe “viq”…

Kreu i Këshillit Kombëtar Boshnjak në mandatin teknik, Esad Xhuxheviq ka paralajmëruar se pjesëtarët e popullit boshnjak do të heqin nga mbiemrat e tyre prapashtesat “iq” dhe “viq”. Xhuxheviq tha për gazetën lokale të Sanxhakut se boshnjakëve këto prapashtesa iu…

Pllaka E Meshes Në Izrael Dhe Shkrimi Anonim I Elbasanit, Janë Shkruar Me Alfabet Pellazg!Gjuha Shqipe U Shkrua Para Mijëra Viteve!

Mbishkrimi në Pllaka (stela) e Meshës ishte konsideruar, nga disa studiues të Torah, si teksti më i rëndësishëm i shkruar për hebrenjtë që nga shekulli I 9 pes. “Shqiptarët janë të vetmit që kanë ruajtur gjuhën e tyre të vjetër pellazgjike…

Diokleciani ishte ushtari ilir që u bë nga Perandorët më të mëdhenj të Romës!

Më 1 maj të vitit 305 Diokleciani (nga fisi ilir i Diokles) dhe Maksimiliani (dhe ky po ilir) tërhiqen nga postet e perandorit romak, duke ia lënë perandorinë Konstantius Chlorus – babai i Konstandinit të Madh dhe themelues i dinastisë…

PLISAT E BARDHE TE SHQIPTARVE, SIMBOLIKA! PATRIARKANA E PEJES, MANASTIRI I DECANIT !

Deshmia e ketij pohimi qendron e fshehur ne nje afresk brenda Manastirit te Decanit, ne Kosove. … dhe per kete arsye iliret ne shtepite, ne afresket, ne mozaiket dhe veshjet e tyre ruajne kete simbol unik,  simbol qe nenkupton “Stuhine…

Page 2 of 87