Category: Kulturë

Historia e panjohur e “Kangës së Gjorq Golemit, Princit të Sopotit – Gjergj Araniti.”

“Kënga e Gjorq Golemit ruan gjurma lidhjesh artistike me ciklin e Skënderbeut, kjo do të thotë se hershmëria e krijimit të saj mund të jetë absolute, në kuptimin që ajo mund të ketë lindur bashkë me ngjarjen”… Nga:Avni Alcani. Në…

“Shqipëri Natyrale?” – Vilajeti i Ali Pashë Tepelenës i kalonte 150 mijë km²

“Unë jam përgatitur dhe i kam marrë të gjitha masat që në një moment të caktuar, unë të shkëputem dhe të shpall pavarësinë e atdheut tim”… Të gjithë sot flasin për Shqipërinë e Madhe, ndërsa kur numërojmë territorin e saj,…

Çamëria plaga që kullon gjak

4 Qershori i vitit 2017 është shënuar me shkronja të arta për historinë e Çamërisë, se, në këtë ditë të bukur dhe me diell në Gjirokastër u mbajt sesioni shkencor, si fryt i të cilit po e shehë dritën Libri…

Një histori e pastër humanizmi,Shqiptarët dhe hebrenjtë

Ata nuk janë racistë pa arsye. Ata janë racistë kundër pushtuesit. Racizmi kundër pushtuesit është një formë qëndrese. Një qëndresë ndaj një perandorie që të shtyp ditë e natë dhe që ti guxon ta përçmosh deri në përbuzje” (Ismail Kadare)….

Kur Nënë Terezës për herë të parë i shkuan lotët

Aty kah fillimi i viteve ’70, kohë kur Nënë Tereza mësoi për sëmundjen e nënës së saj, ajo i dendësoi përpjekjet për t’iu dhënë mundësia që të vizitonte vendin e saj. Shkoi të takonte atasheun e Ambasadës shqiptare në Romë…

Ju jepet nënshtetësia italiane e nderit 5 shqiptarëve,në falemnderim për heroizmin e treguar në shpëtimin e qytetarve italian… (FOTO LAJM)

Pas gjestit të tyre, pa të cilin Giorgia sot nuk do të kishte jetuar, kosovarët Laurat Hoti, Florim Bytyci, Burim Kuci, Ilir Lekaj e Lulzim Bytyci u larguan në heshtje pa pretenduar as falenderime e nderime Pesë emigrantë kosovarë Laurat…

Athina fliste shqip para 138 vjetësh, kërkonte bashkimin e trojeve shqiptare (Foto)

Dikur në Greqi flitej më shumë gjuha shqipe. Kështu pretendohet së paku nga shumë historianë… Në Greqi dikur botohej gazeta ‘Zëri i Shqipërisë”! Ky numër i kësaj gazete (i postuar më poshtë si foto), është botuar 138 vjet më parë…

Zbulohet harta e rajonit e vitit 1455,Ballkani quhej Scanderbego

Një rast tjetër i ngjashëm kur territoret përcaktohen me emrin e një njeriu mund të jetë vetëm në rastin e Amerikës. Por ndodh edhe me heroin tone kombëtar Gjergj Kastriot Skënderbeu, në këtë hartë të vitit 1455, kushtuar Papës Nikolla…

Shqiptarët ortodoksë në Maqedoni ju kthehen rrënjëve e tyre

Intelektuali i shquar, shqiptar ortodoks Branisllav Sinadinovski thotë se në Maqedoni mungojnë kishat ortodokse shqiptare, ndërsa nga ana tjetër, nuk mungojnë, sipas tij, kërcënimet dhe sulmet për të penguar deklarimin e hapur dhe zyrtar të tyre si shqiptarë. “Mesazhi im…

Alarmante se si falcifikohet historia e Greqis se lashte ne institute te ndryshme nderkombtare…

Kjo është një vidio e realizuar nga ana e Kol Markut (Studjues). Këtë vidio e ka titulluar “Mashtrimi i MADH” dhe trajton temen e fallsifikimit të historisë së greqisë së lashtë nga një grup profesorësh, mitologësh,historianësh, arkiologësh antopologësh e stujuesish…

Page 3 of 83