Category: Kulturë

Arbreshet e Qytetit ”Berisha” Berisso në Buenos Aires të Argjentinës!

Sociedad Albanesa de Berisso(Berisha), ka edhe kishën e saj, si dhe qendrën kulturore Arbereshe. Kolektivi shqiptar i Berisso “La Sociedad Albanesa de Berisso”,( Sociedad Albanesa de Berisso, është formuar në 1907, dhe qendra e tyre ka qenë në Calle Valparaíso…

URIME DITA NDËRKOMBËTARE E RINISË!

Në këtë Ditë Ndërkombëtare të Rinisë, unë u bëj thirrje qeverive kudo që të mbajnë premtimet që u bënë grave dhe të rinjve 25 vjet më parë… Dita Ndërkombëtare e Rinisë shënohet çdo vit më 12 gusht, datë kjo kur…

Mirë se vini në shkollën shqipe!

Nxënës të dashur, ato duart e juaja, të bukura që për mrekulli e bëjnë shqiponjën, nuk do të kenë kuptim të mjaftueshëm pa njohjen e gjuhës shqipe… Viti i Ri shkollor 2019/20 në shkollat fillore në Zvicër me padurim po…

Ilenia Colloca shpallet më e bukura e “Miss Arbëreshja 2019”

Ilenia Colloca, studentja nga Frascineto shkëlqeu gjatë Edicionit XV të “Miss Arbëreshja”, konkursit të bukurisë të organizuar nga shoqata Ahi Nama, e kryesuar nga Savio Montone, nën patronazhin e Komunës së Spezzano Albanese. 15 bukuroshe ishin në konkurrencë, dhe Ilenia…

Kthehet në Ulqin,anija antike,liburne e ilirëve,

Grupi iniciues punues në përbërje: Gazmend Çitaku – studiues, Ilir Çapuni – matematikant, Sami dhe Naim Flamuri – veprimtarë, Muho Uruçi – arkitekt, Ammar Tivari – inxhinier i anijendërtimtarisë, Arsllan Hajdinaga – ECC dhe Anton Lulgjuraj – arkeolog u mblodhën…

Po ndodh shkombëtarizimi i Kishës Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë

  Statuti i ri është kopsitur, në mënyrë që titulli i autoqefalisë mund të tërhiqet lehtë, nëse kryepeshkopët e ardhshëm ngrenë krye… Helenizimi i KOASh-it ishte një projekt shumë i kushtueshëm, por dhe shumë i suksesshëm, madje me pasoja historike…

KUSH PO TENTON TË VJEDHË GURIN ME VLERË TË MADHE ARKEOLOGJIKE ME PIKTOGRAME TË GJETUR NË XHUXHE TË MIRDITËS?

Trojet shqiptare janë të stërmbushura me pasuri të dhënash arkeologjike të cilat tregojnë para-dhe historinë e lashtë të banorëve vendas.Ajo pasuri jo që është trajtuar në mënyrë adekuate por ajo shpesh është dëmtuar ,por edhe grabitur nga përfitues dhe grabitçar…

Odysea-Odiseu-Ulisi-Udhësi, me plis apo qeleshe…

Odysea-Odisea-Odiseu-Ulisi, me plis apo qeleshe… nga libri “Erzählungen aus den alten Welt für die Jugend”, vepra 1, nga Karl Friedrich Becker (1777-1806).  

Patriotët që u bënë gazetarë dhe themeluan shtypin e lirë,100 vjet më parë!

Gazetën e përgëzon në numrin e parë me një shkrim edhe Aleksandër Xhuvani. Kjo është e para gazetë që ka nxjerrë edhe një shtojcë letrare. Ndër bashkëpunëtorët e saj kanë qenë Xhuvani, Matraxhiu, Th. Floqi, Simon Shuteriqi etj… Elbasani ka…

Tri porositë e mrekullueshme të Atë Zef Pëllumbit, në një intervistë të rrallë

  Intervista e rrallë e At Zef Pllumbit, 15 vjet më parë, që mbetet aktuale po aq edhe sot. Një rrëfim për besimin, Shqipërinë dhe shqiptarët… Biseda e Don David Gjugjës me Atë Zef Pllumin, OFM. është realizuar në mjediset…

Page 4 of 86