Category: Kulturë

Ilirët janë popull i lashtë, shqipja më e vjetër se latinishtja,shkruan historiani grek Dhimitri Bethanis(VIDEO)

Ilirët janë të lashtë dhe gjuha shqipe është më e vjetër se latinishtja, por ai sajon disa ura komunikimi, kur komenton alfabetin… Në shumë raste faktet e dokumentuara rreth shqiptarëve ndër shekuj janë lexuar subjektivisht nga historianët grekë. Edhe pse…

Pasardhësi i Skënderbeut tregon jetën e familjes në Itali

Kush është Loris Castriota Skanderbegh, familja e të cilit rrjedh nga djali i heroit kombëtar. Një takim i rastit mes dy gazetarëve këto ditë ka zbuluar se një nga pasardhësit e Gjergj Kastriotit-Skënderbeut jeton dhe punon në Foggia të Puljes,…

Gjilani dikur kishte edhe karnavale!

Qyteti bëhej edhe qendër e argëtimit, pasi që vinin hulaçkat dhe lojërat e ndryshme, përfshirë Murin e Vdekjes ku ekzibicionistët me motoçikleta krijonin spektakël… Deri në mesin e viteve ‘60-të të shekullit të kaluar, në Gjilan organizohej karnavali i qytetit….

Dashuria e vërtetë është të duash derisa të dhemb! Nënë Tereza

Shën Nënë Tereza tregon dy ngjarje të bukura dhe unike që i ka përjetuar në jetën e saj, si dëshmi, provë e gjallë si realizohet ajo.Shën Nënë Tereza është thesar i papërsëritshëm, si në mësim e porosi ashtu edhe në…

Hoxha nga Shkupi lutet mbi Flamurin shqiptar,dhe jo mbi simbolet Arabo-Mesapotamike

Pak hoxhallarë arrijnë të dallojnë përkatësinë e tyre para Zotit, identitetin e tyre të plotë. Një shfaqje të tillë të identitetit të tij të plotë, para publikut dhe vetë Zotit, e ka bërë intelektuali Timi Shkupi, një intelektual i arsimuar…

SHQIPTARËT U LUFTUAN NDËRSA SERBËT FITUAN TË DREJTA NGA OSMANËT/NGA JAHJA DRANÇOLLI

Edhe sot katedralja e ndërtuar në shekullin e XIV prej gjermanëve, dubrovnikasve dhe katolikëve vendor të Novobërdës nga serbët quhet kishë ortodokse… Historiani Jahja Drançolli, në emisionin “Personale” me Krenare Vokshi-Shala në RTV Dukagjini, ka thënë se serbet fituan të…

Një film për Marko Boçarin në Holivud,“Shkëmbinjtë e Dashurisë”

Kjo luftë, në realitet, ka qenë luftë civile shqiptare pasi që në te kanë marrë pjesë kryesisht shqiptarët në të dy anët… Në Holivud është në përfundim e sipër xhirimi i filmit “Cliffs of Freedom” (Shkëmbinjtë e Dashurisë) që është…

DALIN NË DRITË ELEMENTE TË REJA NË TABANIN E FALTORES PAGANE,ZBULIMET E FUNDIT NË BUTRINT,BEHET FJAL PER TEMPULLIN E ZEUSIT

Arkeologët besojnë se bëhet fjalë për tempullin antik dedikuar Zeusit Shpëtimtar. Struktura e tempullit ku emri i Zeusit u gjet dhjetëra herë ishte mes vendeve më të rëndësishme në qytet pas teatrit… Dita e fundit e një ekspedite arkeologjike 7…

SHQIPTARET TALLEN ME VETVETEN,SERBET E SHKRUAJN ”HISTORIN E TYRE”

E gjithë Greqia së pari quhej Pellazgi. Sa i përket pellazgëve, nga të gjitha anët është pranuar që fjala është për fiset serbe që dikur shtriheshin në tërë Greqin,shkruan historianja serrbe… E kemi një fatkeqësi kombëtare pasi që na është…

Shqiptari sfidon grekët në mes të Nju Jorkut!

Në kuadër të 75-vjetorit të Masakrës Çame, një grup shqiptarësh me paknarta në duar, drejtuar nga Presidenti i Rrënjëve Shqiptare Marko Kepi dhe Sait Bollati, i mbijetuar i masakrave greke ndaj popullsisë çame, u përballën me një grup shtetasish grekë…

Page 5 of 83