Category: Kulturë

Ja një dëshmi se banorët e Komunës së Mamushës, ishin shqiptarë dhe jo turq!

Nxënësit shqiptarë me plisa në Mamushë, 1924 Komuna e Mamushës është njësi administrative në pjesën jug-perëndimore të Kosovës.Në vitin 2008 Mamusha u shndërrua në Komunë dhe është ndër komunat më të vogla në Kosovë. Shndërrimi i saj në komunë u…

Ardhmëria e Kombit-Atdheut tonë, është Shkolla e jo feja!

Askush më shumë sesa armiqët e djeshëm a edhe të sotëm, të Kombit tonë, nuk kanë interes që Vendi yn të “lulëzohet” nga objektet fetare.Sepse edhe gjatë viteve 1878-1945, në vazhdimësi Perandoria Osmane-Turqia, Serbia, Mali i zi, Maqedonia, Greqia etj,…

Arvanitasit (shqiptarët) janë më shumë grekë se ne thot Prifti grek!-Video

Prifti greek thotë: Se Arvanitasit (shqiptarët) janë më shumë grekë se ne, dhe ne flasim gjuhen e tyre shumë të lashtë! Me vjen keq miqte e mi Ju qe nuk e njihni gjuhen greke ta degjonit direkt se si greku-prift e…

6500 vjet te vjetra civilizimet shqiptare para Krishtit!

Ka disa vatra qytetëruese si Kalivaç, Nikea, Billis, Cfir, Margëlliç, Apolloninë dhe dy vatra qytetëruese të kulturës neolite në Cakran, qytetërime që mund të jenë rreth 6500 vjet para Krishtit,përbjnë krahinat më të qytetëruara në Europë, bile pse të mos…

Myftiu i Novi Pazarit, Muamer Zukorliç – Prejardhja ime është shqiptare!

Populli boshnjak nuk është as turk e as sllav, por janë Ilirë dhe për këtë duhet të mburren. Fakt është se edhe nëna ime vjen nga Shkreli, e ka prejardhje nga veriu i Shqipërisë, sikur edhe fisi i babës është…

ORFEU DHE FORCA E MUZIKES!

Për këtë ndërmarrje, arma e tij e vetme ishte muzika, ndaj dhe mori me vete lirën me të cilën fillimisht mahniti varkëtarin Karon aq sa ai pa kuptuar e kaloi në anën e përtejme të lumit dhe kur u gjend…

Mbreteresha pellazge e Pendeses-Penthesilea, Penthes-ilea!

Mbreteresha e amazonave, qe aksidentalisht vrau motren e saj Hippolyte dhe u pendua aq shume sa qe s`donte te jetonte më. Poeti i lashtë grek Quintus nga Smyrna dha shpjegimin e mëposhtëm në shekullin e tretë se pse Penthesilea erdhi…

Gjuha shqipe është themeli i tezës së autoktonisë së shqiptarëve

Teza e G.Hahnit mbi autoktoninë e shqiptarëve u përkrah dhe u mbrojt mbi një bazë shkencore më të gjerë e më të thelluar nga një varg historianësh e gjuhëtarësh të huaj si G.Mayer, H.Pedersen, N.Jokli, V.Cimohovski. tezat janë pasuruar më…

Historia e panjohur e “Kangës së Gjorq Golemit, Princit të Sopotit – Gjergj Araniti.”

“Kënga e Gjorq Golemit ruan gjurma lidhjesh artistike me ciklin e Skënderbeut, kjo do të thotë se hershmëria e krijimit të saj mund të jetë absolute, në kuptimin që ajo mund të ketë lindur bashkë me ngjarjen”… Nga:Avni Alcani. Në…

“Shqipëri Natyrale?” – Vilajeti i Ali Pashë Tepelenës i kalonte 150 mijë km²

“Unë jam përgatitur dhe i kam marrë të gjitha masat që në një moment të caktuar, unë të shkëputem dhe të shpall pavarësinë e atdheut tim”… Të gjithë sot flasin për Shqipërinë e Madhe, ndërsa kur numërojmë territorin e saj,…

Page 6 of 87