Category: Uncategorized

Shpenzimet e ushtrisë amerikane në Kosovë

Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë vendi që ka buxhetin më të madh në botë për ushtrinë. Janë rreth 600 miliardë dollarë që SHBA-ja shpenzon çdo vit për ta mirëmbajtur ushtrinë e vet – larg më shumë se sa shteti…

Kapaciteti i ushtrive të Ballkanit , ja ku gjindet Shqiperia

Global Firepower Index (Indeksi Fuqisë Luftarake) përpiloi edhe këtë vit listën e fuqive më të mëdha ushtarake të botës duke u bazuar në 50 faktorë të ndryshëm duke filluar nga pozita gjeografike deri tek fuqia punëtorë, raporton Albeu.com. Në këtë…

Monument i madh i letrave shqiptare – Meshari i Gjon Buzukut

Atë që bëri për gjermanishten doktori i teologjisë dhe themeluesi i protestantizmit në Gjermani Martin Luteri (1483-1546), Gjon Buzuku e bëri për shqipen – e solli liturgjinë në shqip. Vepra e njohur me emrin Meshari nga Gjon Buzuku është libri…

Dr. Mathieu Aref : Historia e Skënderbeut as mit e as legjendë por një histori e vërtetë

Që kur Shqipëria u çlirua prej komunizmit (u bënë plot 18 vjet!) e që kur Kosova u bë e pavarur (megjithë refuzimin e Serbisë, Rusisë dhe mosnjohjes të ndonjë shteti tjetër i pashtruar) nepsi për tokat shqiptare po shton oreksin…

Personalitetet e huaj për origjinën e Shqiptarëve

1- Maurico Druon Sekretar i Akademisë frënge: “Shqiptarët i përkasin popujve më të vjetër se vet historia. dhe gjyshërit e shqiptarëve merrnin pjesë në luftën e Trojes, të udhëhequr nga Akili (në njërën anë) dhe Hektori (në anën tjetër)”. 2-…

Thënie të shumta për Skenderbeun nga figura të famshme botërore

Mit, strateg, hero i kombit, shqiptari më i famshëm në histori, është Gjergj Kastriot Skënderbeu.Studiues, historianë, ushtarakë, shkrimtarë, filozofë, gazetarë, shqiptarë dhe të huaj, të cilët jetojnë ose jo, i kemi bërë bashkë në një formë të përmbledhur tashmë, se…

Sanitari, Kali i Qyqës që po zhduket…

Dikur në qiejt shqiptarë ishte e zakonshme të shikoje shkaba duke qenë se ato ishin të përhapura në të gjithë territorin.Ekspertët theksojnë se në vendet ku jetojnë shkabat, cilësia e mjedisit në tërësi është shumë e mirë. Shpesh në Shqipëri shkabat…

Këngë për nuset e Shqiprisë Veriore të viteve 1800

Nga Aurenc Bebja Historia e Shqiprisë së sipërme ose Gegëri “1858” përshkruan me hollësi Shqiprinë e veriut të asaj kohe. Zoti Hecquard ka arritur të përkthejë nga shqipja në frengjisht këngët e dasmave shqiptare të asaj kohe. Ndoshta këto këngë…

Presidenti i Nderit nga Organizata Vatrës, Agim Karagjozi Ndahet nga jeta…

 Z. Agim Karagjozi lindi në Gjirokastër, me 1 shtator 1926. Arsimin fillor e nisi në qytetin e Lindjes, ku kreu katër klasat e para ndërsa klasën e pestë e vijoi në Vlorë. Në vitet 1938 – 1944 vazhdoi shkollimin në…

20 për qind më shumë turistë të huaj priten këtë vitë në turizmin malorë

Turizmi malor shqiptar po preferohet gjithmonë e më shumë.Përmirësimi i infrastrukturës, sigurisë dhe investimet në këtë sektor janë rritur gjatë viteve të fundit.Ndërsa qeveria ka gati ligjin, i cili parashikon për 8 vjet taksë zero për ata që investojnë në…

Page 4 of 8