Category: Uncategorized

Durrësi – Dyrrahum – Biografi

Origjina e emrit: Durrahium Emra të mëparshëm: Epidamus Themeluar: Në vitin 627 para Lindjes së Krishtit. Pushtuar: në 314 B.C. nga Aleksandri i Maqedonisë dhe në vitin 229 B.C. ai u pushtua nga romakët, më pas nga otomanët, serbët dhe italianët. Objekte kryesore: Amfiteatri,…

HARMONIA FETARE NË SHQIPËRI SIPAS MITOLOGJISË GJERGJ KASTRIOTIANE – SKËNDERIANE

Mitologjia skënderiane e studiuesit Dhosi Liperi pasqyron një epokë historike të gjatë. Mishëron gjithashtu dhe përpjekjet e pandërprera të shqiptarëve për liri. Pajton elementet fetare heterogjene dhe armiqësore të tyre dhe shfaqet kështu si pioniere e bashkimit kombëtar. Marrë nga…

Dionisi Halikarnasit

Shqipe HOXHA Dionisi i Halikarnasit, lat:Dionysi Halicarnassesis, jetoi në shek I-rë p.e.s, ishte dijetar i lashtë pellasg nga Halikarnasi i Karisë. Jetën e tij e kaloi kryesisht në Romë në kohën e Augustit. Dionisi nga studiuesit e dijetarët e antikës…

In December I went on a roadtrip through Albania to enjoy the landscapes I have heard so much about.

In December I went on a roadtrip through Albania to enjoy the landscapes I have heard so much about. Visually it was full of surprises, like an abandoned nuke or the many ruins and half built houses. Though, my highlight…

Filip Noga për median austriake: Dhënia e Çamërisë shqiptare Greqisë, një padrejtësi e Europës

Nga Aurenc Bebja  Gazeta në gjuhën frënge “La Jeune Turquie”, ka botuar, të mërkurën e 10 shtatorit 1913, në faqen n° 2, deklaratën e delegatit shqiptar, Filip Noga, dhënë për gazetën “Neue Frei Presse” në lidhje me përcaktimin e kufijve…

Fakte të panjohura/ Ernest Koliqi propozoi për “Nobel në Letërsi”, rumunin Mirçea Eliade

Titulli origjinal i autorit: “Lidhje shqiptaro-rumune” Nga Prof.univ.dr. Ardian Kyçyku* Lidhjet kulturore mes shqiptarëve e rumunëve janë shumë më të thella nga sa paraqiten rëndom në shtyp. Dokumenti i mëposhtëm shton një dëshmi më tepër: Viti 1957 – Ernest Koliqi propozon…

Mesjeta shqiptare, sipas dorëshkrimeve e dokumenteve në arkivat kroate

Debatet e shumta të mirëfillta me bazë shkencore, botimet e korpuseve të dokumenteve, analizat studimore dhe librat e shumtë, të botuar që nga zbulimi i shtypshkronjës së Gutenbergut e deri sot, janë një nga dëshmitë më të forta për interesin…

Shkumbini dhe Lugina e tij, ku bashkohen Gegë e Toskë

Nga Dr. Skënder KARRIQI Përtej tezës së njohur dhe të provuar mbi ndarjen e shqipes në dy dialekte: gegë dhe toskë me kufi lumin Shkumbin, gati si një shënim plotësues, në tekstet e dialiktoligjisë së gjuhës shqipe bëhet fjalë edhe për…

Figura e Skënderbeut që bashkoi Nolin me Konicën

Nga Fotaq Andrea Viti në vazhdim 2015, dhe konkretisht gjashtëmujori i parë, përkon me tre përvjetorë të shënuar: 610 vjetori i lindjes së Heroit kombëtar Gjergj Kastrioti, 140 vjetori i lindjes së Faik Konicës dhe 50 vjetori i vdekjes së Fan…

The Legend of Rozafat Castle

The legend of Rozafat Castle, now the ruins of a no doubt originally Illyrian fortification soaring above the town of Shkodra in northern Albania, involves one of the grimmest motifs of Balkan legendry, that of immurement. The story of a…

Page 6 of 8